Вчера на нарочна пресконференция президентът на синдиката Пламен Димитров обяви старта на кампанията. Тя е насочена към работещите, които получават ниски заплати.

Димитров призова работниците да изпратят коледни картички до работодателите, които ще бъдат достъпни на Фейсбук страницата на синдиката, с надпис "Искам още 100 лева към заплатата ми! За по-добра 2017 г. Весела Коледа и Честита Нова година!".

И без картичка работниците ще получават по-високи заплати заради липсата на качествени кадри, уточниха от Асоциацията пред БНР.

Според статистиката, от 11 години насам производителността на труда у нас расте много по-бавно от реалното увеличение на заплатите, казват от бизнес организацията. Смятат, че синдикалната кампания "Искам още сто лева към заплатата си" под формата на картичка до шефа е безсмислена, защото и догодина у нас заплатите ще нарастват от 5 до 7 процента.

За някои ръстът на заплатите ще бъде по-висок от 100 лева, а за други ще бъде по-нисък.

Много добре знаят, че най-важният им капитал са работниците и служителите. Те правят всичко възможно да увеличат техните доходи, казва Васил Велев, председател на АИКБ.

Според него не престават опитите на КНСБ да открие философския камък, опитите по алхимия, да намери лесно решение как да работим по-малко, но да получаваме повече.

Засега не се обмисля контраакция на картичката със желание за по-висока заплата, но има призив.

Освен: „дай“, „искам“, „длъжни сте“, да чуем как ще подобрим трудовата дисциплина, че да се работи по 8 часа, а не по 4, по 6 часа на ден, каза Велев.