Кампанията, която се организира от Национална мрежа за децата, настоява още за отмяна на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, действащ от 1958 г., закриване на поправителните интернати и въвеждане на съвременни и ефективни мерки за работа с децата извършители.

Другата цел на кампанията е създаване на разбиране в обществото, че проблемните деца са деца в риск и най-често постъпките им са вик за помощ, тъй като те са били жертви на насилие, тормоз, неглижиране, живот в крайна бедност.

Всяка година над 10 000 деца в България са засегнати от 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви. Някои от тези деца (които често нямат подкрепата на семейството си за излизане от трудната ситуация) са наказвани за прояви, за които в повечето случаи възрастните не търпят санкции: бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти…

Кампанията стартира с нетрадиционно събитие в столичен мол. Беше представена игра, наречена "Не ме съди, човече“, която е метафора на сега действащия Закон за борба срещу противообществените прояви.

Показано бе и видео със социален експеримент, който Национална мрежа за децата организира с участието на родители. То показва жестокостта на системата към „ничиите“ деца.






Хаштагът на кампанията е #НеМеСъдиЧовече