Общо 1250 камиони, превозващи турски износ, са спрени на руската граница и нямат разрешение да навлязат в страната или са блокирани на пропусквателните пунктове, съобщи Фатих Сенер, изпълнителен директор на турската Международна спедиторска асоциация, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

Решението за блокирането на турските стоки идва, след като миналата седмица Турция свали руския самолет, който според Анкара е навлязъл в нейното въздушно пространство.

"Русия не е дала разрешение на турски камиони за влизане в страната или за транзитно преминаване през последните четири дни", каза Сенер.

"Отделно тя не позволява на тези, които вече са влезли в страната, но все още чакат, да разтоварят товарите си на митницата. Такъв е случаят с румънски, български, казахстански и молдовски камиони, превозващи турски стоки", каза той.

Както турският президент Реджеп Ердоган, така и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха, че Анкара няма интерес инцидентът да ескалира, но и двамата бяха категорични, че Турция има право да защитава границите си.

От своя страна руският държавен глава Владимир Путин каза, че очаква извинение за инцидента, като в същото време въведе и икономически санкции срещу Анкара.

Санкциите предвиждат забрана на чартърните полети от Русия за Турция, туристическите фирми няма да могат да продават почивки в турските курорти, а някои турски вносни стоки ще бъдат забранени.

Също така икономическите дейности на някои турски фирми или лица ще бъдат спрени или ограничени.

Освен това още 800 контейнера също очакват да получат решение за изпращането си към Русия на турското пристанище Самсун на Черно море, както и на руското пристанище Новоросийск.

Около 100 камиона, които трябва да преминат транзитно през руската територия в момента търсят алтернативни маршрути.

„Азербайджан ни позволи да минем и тези камиони ще отидат до Централна Азия по този маршрут, което е много по-скъпо“, каза още той.

Турция основно продава храна, земеделска продукция и текстил на Москва, тя е и една от най-популярните туристически дестинации за руснаци. Близо 50% от турския износ за Русия, който миналата година е бил в размер на 6 млрд. долара, се е придвижва по суша.