Вчера  унгарският съд удължи ареста с 1 месец на арестуваните трима български граждани и един афганистанец с унгарски документи за самоличност. Други четирима заподозрени остават извън затвора. Има заповед за арест за още един заподозрян, който още не е заловен.

Австрийските власти имат право да поискат предаване на заподозрените, за да бъдат съдени от съд там. Присъдата, която могат да получат сънародниците ни е от 2 до 8 години затвор, но ако бъде доказано, че става дума за организирана престъпност, присъдата може да достигне 16 години.

Няма точни сведения как е разкрита групата, в чиито камион бяха открити с 71 мъртви мигранти. Все още няма обвинение в убийство към задържанните за трафик на хора, нечовешко отношение и организирана престъпност българи. Самоличността им няма да бъде оповестена, докато трае следствието.

В петък в унгарският парламент са внесени предложения за поправки в 13 закона. Някои от поправките изискват гласовете на 2/3 от депутатите. Ако бъдат одобрени промените, които дават възможност за обявяване на извънредно положение край южната граница на страната, от средата на септември унгарските гранични полицаи ще могат да пазят границата и оградата и с употребата на огнестрелно оръжие. Ще могат да употребяват кучета, халосни патрони, сълзотворен газ и мрежи за залавяне на мигрантите, а полицията ще може да извършва проверки и без специално разрешение, ако подозира, че в тях се крият бежанци.

Близо до границата правителството ще построи лагери, които могат да бъдат напуснати само в посока Сърбия. Законовите промени имат „всички шансове“ да преминат в парламента, смята Кьосева, тъй като крайната десница е заявила, че ще подкрепи промените.

След случая с камиона – ковчег в Европа са били разкрити няколко подобни случая. В петък в Австрия е бил открит камион с 24 мигранти, сред които 3 в много тежко състояние.

В Унгария е заловен друг камион с българска регистрация, в който е имало 21 мигранти. Арестувани по делото са 4-ма румънски граждани.