Арестуваните българи са Методи Г., на 29 г., Цветан Т., на 32 г. и Касим С., на 50 г.
Името на четвъртия българин, който бе задържан малко по-късно, не се съобщава.

Според изданието двама от задържаните българи са били известни на полицията и са се занимавали с трафик на хора и контрабанда и преди. Един от тях - Методи, дори е бил обявен за издирване.

В края на юли Методи е бил в камион с 38 бежанци, който е спрян в Бавария. Случаят се разследва от прокуратурата в Дегендорф като опит за контрабанда.

На 25 юли двама служители на пътна полиция спират бял ситроен недалеч от баварското градче Хенгерсберг. Двамата шофьори успяват да избягат.

В превозното средство са намерени 38 афганистанци и временно разрешително за колата на името на Методи Г.

Методи е родом от Лом и това не му е първият сблъсък с германската полиция. През август и октомври 2013 г. са му наложени пътни глоби, заловен е и да кара без книжка.

През 2009 г. е ограбена бензиностанция в Бохум - въоръжен маскиран мъж взема 1000 евро оборот от нощната смяна. След време една от свидетелките го разпознава в магазина на бензиностанцията и се обажда на полицията, която разследва собственика на "Форд Транзит" Методи Г., който е помагал на крадеца. Но полицията не успява да открие Методи.

Афганистанецът Самсориамал Л., арестуван сега в Кечкемет заедно с останалите четирима за трафик на 71 бежанци, също е бил познат на германската полиция. 28-годишният е бил задържан в Бремен за незаконно пребиваване, Л. не знае немски, но говори английски.

Двамата мъже са действали в съучастие с българина Цветан Т., 32, и Касим С., 50, плюс пети човек.

Смята се, че те са най-ниското ниво в канала за трафик на хора.

Следователите предполагат, че намерените 59 мъже, 8 жени и 4 деца са загинали вследствие на задушаване още преди камионът да стигне до територията на Австрия. Смята се, че те са бежанци от Сирия, но до момента нито един от тях не е бил индентифициран.

На 29 август съдът удължи ареста с 1 месец на арестуваните българи и афганистанец с унгарски документи за самоличност.

Присъдата, която могат да получат българите е от 2 до 8 години затвор, но ако бъде доказано, че става дума за организирана престъпност, присъдата може да достигне 16 години.