Те бяха намерени мъртви в камион, изоставен на австрийска магистрала.

Смъртта на мигрантите породи международна реакция и възмущение и подчерта опасностите, пред които са изправени хилядите мигранти, които избират да напуснат бедността и насилието в Близкия изток и Африка и се опитват да се установят в ЕС.

Четиримата заподозрени с белезници, привързани към кожена верига и всеки един от тях носещ бутилка с вода, бяха ескортирани от специални полицейски сили в съда в централния унгарски град Кечкемет, откъдето камионът е започнал финалното си пътуване към Австрия.

Говорител на прокуратурата заяви пред журналисти, че на четиримата мъже ще бъдат повдигнати обвинения за трафик на хора, включващ мъчение и извършен с цел финансово облагодетелстване.

Камионът е потеглил от Кечкемет, взел е мигрантите близо до южната граница на Унгария със Сърбия, после ги е превозил от Унгария до Австрия, заяви говорителят на прокуратурата Габор Шмит пред журналисти. Четиримата могат да получат присъди от 2 до 16 години затвор, ако бъде призната вината им по гореспоменатите обвинения.

По-рано днес българският външен министър Даниел Митов призова за по-високи наказания за трафиканти на хора.

Четиримата заподозрени няма да бъдат обвинявани в Унгария за непредумишлено убийство, защото такова обвинение ще им бъде повдигнато в Австрия, добави Шмит. От четиримата най-възрастният мъж е на близо 50 години, а останалите трима са на двайсетина и тридесетина години.

Днешното съдебно заседание беше за одобряване на едномесечния арест, през който ще продължи разследването. Този арест може да бъде удължен за неопределено време.