През нощта полицаите спрели микробуса край Виена за проверка заради покритите прозорци. Шофьорът - 30-годишен румънец, скочил от кабината и се опитал да избяга, но бил заловен.

24-те бежанци от Афганистан на възраст 16-20 години за малко да се задушат, съобщиха от имиграционната полиция във Виена. Хората се намирали в каросерията с площ от едва 6 квадратни метра.

Вижте снимки >>>

В момента на откриването на камиона много от младежите се чувствали зле, защото не могли да отворят прозорец или да излязат навън. Вратата на каросерията била заключена отвън, прозорците също били затворени.

Говорител на полицията заяви, че условията в микробуса са били ужасни.

"Намиращите се в камиона хора на практика са седяли един върху друг, те не са имали никаква възможност да отворят вратата. Вратата е била заключена с катинар, на прозорците е имало решетки. Тези хора не биха могли сами да излязат от камиона", каза пред журналисти полицаят Томас Кайблингер.

Смята се, че афганистанците са се качили на превозното средство в Унгария.

В края на август на магистрала в Австрия недалеч от границата с Унгария бе открит камион - морга със 71 починали бежанци от Сирия, сред които и 4 деца. По случая първо бяха задържани четирима българи и един афганистанец, а вчера още двама нашенци бяха арестувани в България и Унгария.
Полицията смята, че те са хора на ниско ниво от престъпна организация, занимаваща се с трафик на хора. Разследващите обаче се надяват чрез тях да стигнат до ръководителите на бандата.

Междувременно днес друг българин беше задържан в Солун за трафик на мигранти в камион - 103-ма души, сред които 19 деца.