"В допълнение претърсихме жилища и разпитахме почти 20 души като свидетели", пише в изявление на унгарската полиция.

Говорителка каза пред държавната информационна агенция МТИ, че няма унгарски граждани сред заподозрените за трагедията с камиона с мъртвите имигранти.

По-рано бе съобщено, че са задържани двама българи и унгарец. Единият арестуван е мъж с ливански корени и български паспорт, на чието име се води камионът.  

Друг българин е бил един от двамата шофьори на тежкотоварния автомобил, съобщиха на брифинг в Айзенщат, столица на провинция Бургенланд, където в четвъртък бе открит камион със 71 мъртви мигранти.

Министерство на външните работи потвърждава информацията за трима задържани български граждани на територията на Република Унгария във връзка с открития камион на австрийска магистрала, съобщиха от МВнР. Българското посолство в Будапеща е в постоянна връзка с всички местни власти.

По последни данни в изоставения хладилен камион в Австрия са намерени 71 тела - 59 мъже, 8 жени и 4 деца, съобщи още Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сред тях имаше и двегодишно момиченце", заяви пред журналисти говорител на полицията.

Първоначално бе съобщено, че около 50 души са открити мъртви в товарния автомобил, изоставен на магистралата край Парндорф, близо до Виена. 

Най-вероятно е жертвите да са починали от задушаване преди да влязат на територията на Австрия, това ще установят специалистите по съдебна медицина.

Австрийските власти се опитват да установят маршрута на камиона, предаде ТАСС.

По предварителни данни той е потеглил от Будапеща на 26 август сутринта и до вечерта на същия ден е бил на унгарска територия.
В Австрия камионът е влязъл през нощта на сряда срещу четвъртък и е бил намерен от пътната полиция едва на следващата сутрина. Хладилният камион е престоял на аварийната лента на магистралния път А4. Смята се, че мигрантите са били мъртви от ден и половина до два дни, към момента на откриването на камиона.

Предполага се, че част или всички починали са сирийци.

Единодушно е мнението, че става дума за унгарско-българска престъпна организация за превозване на бежанци. Следствените органи се надяват въз основа на показанията на задържаните да стигнат до ръководителите на организацията.

Австрийски и унгарски следователи са сформирали съвместна комисия за разследване на случая. В района бяха изпратени допълнително полицаи и войници за пресичане на рисковия нелегален трафик.

Нов инцидент в Унгария 

Десет сирийски мигранти са пострадали тази сутрин при пътен инцидент в Унгария. Микробус, шофиран от румънски гражданин, за когото се подозира, че е замесен в трафик на хора, се е преобърнал на магистрала М5 в Унгария.

Полицаи са открили миналата нощ поне 18 сирийци, включително ранените 10 души, близо до магистралата. Предполага се, че те са пътували в катастрофиралия микробус, който пътувал за Будапеща. Ранените са откарани в болница, където им е оказана лекарска помощ.
Още жертви в Средиземно море

Труповете на сто и пет мигранти са извадени от либийски спасителни екипи в Средиземно море край либийския град Зуара. Там се преобърнаха две лодки, натъпкани с около 500 мигранти, припомня АП. Двеста души се водят за изчезнали, а досега 198 души са били спасени.