Това  съобщи говорител на австрийското министерство на вътрешните работи, цитиран от Франс прес и БТА. Предварителни данни бяха за около 50 тела.

Трима души са арестувани в Унгария заради камиона с мъртви имигранти в Австрия, съобщи в. "Кроне", австрийското вътрешно министерство не може да потвърди информацията. Австрийската полиция също задържа неколцина заподозрени.

Вижте снимки >>>

7,5-тонният хладилен камион бе намерен вчера малко преди обед от автомобилен полицейски патрул край австрийския град Пандорф, на 50 км югоизточно от Виена и недалеч от унгарската граница. Преброяването на жертвите е много трудно поради разлагането на труповете.

Следователите правят опити да установят и маршрута на камиона. По предварителни данни, на 26 август сутринта той е отпътувал от Будапеща и до вечерта се е намирал на унгарска територия. Озовал се е в Австрия едва през нощта срещу четвъртък и чак на разсъмване е бил открит от пътните служби. По това време мигрантите вече са били мъртви от ден и половина до два дни, смятат правоохранителните органи.

Тежкотоварният автомобил очевидно е бил изоставен, както изглежда, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на камиона отворена, а от нея се е стичала течност от разлагащите се вътре тела.

ТИР-ът бе откаран в митническа сграда за ветеринарни инспекции, разполагаща с хладилна камера, където експерти по съдебна медицина работиха цяла нощ да разделят труповете и да ги преброят, съобщи ДПА.

За момента няма никаква информация за самоличността и произхода на хората, които са се намирали в камиона. 

Унгария съобщи, че ще се присъедини към разследването на смъртта на откритите в багажник на камион в Австрия тела. Будапеща ще участва в разследването, след като е станало ясно, че превозното средство е с унгарски регистрационни номера, съобщи АФП.

Австрийската и унгарската полиция ще работят заедно, за да предприемат необходимите стъпки за разследването на случилото се “, каза Янос Лазар, говорител на премиера Виктор Орбан.

И допълни, че Унгария е била информирана от австрийските власти, че шофьорът на превозното средство е румънец. Според австрийската агенция АПА румънските власти са опровергали това твърдение.

По данни на властите в Словакия автомобилът първоначално е бил собственост на местна компания, която го е продала на унгарска фирма със собственик гражданин на Унгария. Тази фирма е регистрирана в 14-и район на Будапеща и от май 2015 г. управлявана от гражданин на Украйна, регистриран в Унгария на фиктивен адрес.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е разтърсена от трагедията с мъртвите мигранти, предаде Ройтерс.

"Ние всички, разбира се, сме разтърсени от ужасяващата новина. Тя ни напомня, че трябва да се заемем бързо с въпроса за имиграцията и в европейски дух - това означава в дух на солидарност - и да намерим решения", каза Меркел на пресконференция на срещата на върха на Западните Балкани в австрийската столица Виена.