Камионът бил паркиран в източната част на страната, на магистралата от Унгария, , съобщи ежедневникът "Кроне", цитиран от БТА.  От полицията потвърдиха случая. 

Хладилният камион очевидно е бил изоставен, след като шофьорът е установил, че нелегалните пътници са мъртви. Той е оставил задната врата на тежкотоварния автомобил отворена. 

Унгарската полиция помага на австрийската в издирването на шофьора, който е румънски гражданин. 

Бежанците може би вече са били мъртви, когато камионът е влязъл в страната между вчера вечерта и днес сутринта, според местната полиция, предаде Ройтерс. Тъй като от задната врата се процеждали течности от разлагащите се тела, може да се преположи, е смъртта е настъпила преди ден и половина - два, каза Ханс Петер Доскозил, началник на полицията в провинция Бургенланд. По думите му "много неща" сочат, че хората вече са били мъртви, когато са прекосили границата.

Янош Лазар, началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, разкритикува остро Европейския съюз, че не е в състояние да контролира влизането на мигранти на своя територия.

"Събитията от последните няколко дни... показаха, че ЕС е неспособен да защитава своите границите си", каза той на пресконференция.

Лазар прогнозира, че броят на мигрантите, които ще се опитат да достигнат Западна Европа през Унгария, може да достигне 300 000 до края на годината.

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер осъди трафикантите, предаде още Асошиейтед прес. "Трафикантите на хора са престъпници. Онези, които все още мислят, че те са любезни помагачи на бежанци, са безнадеждно наивни", коментира тя в изявление.

На специално свикана пресконференция Микъл-Лайтнер обяви, че австрийските власти ще затегнат контрола на транспорта в пограничните райони, предаде ТАСС.

Надявам се, че към 1 октомври вече ще бъдат приети поправки в националното законодателство, увеличаващи наказанията за трафикантите на хора, каза австрийският вътрешен министър. Микъл-Лайтнер призова останалите страни членки на Европейския съюз да предприемат аналогични мерки.

Трагедията се разигра, точно когато във Виена се провежда среща с държавите от Западните Балкани и една от темите е вълната от бежанци и имигранти, преминаваща основно през Македония и Сърбия. Унгария, която стана основният входен пункт за тях в Шенгенското пространство за движение без паспортен контрол, не участва във форума в Австрия.

Въпреки оградата с бодлива тел по границата със Сърбия, в сряда на унгарска територия навлязоха над 3000 души, от които около 700 деца.

Всички на срещата във Виена са потресени от новината за камиона със загиналите, заяви канцлерът Ангела Меркел от австрийската столица.