Когато пътен полицай спира за административна проверка, върху автомобила на МВР ще бъде монтирана камера, в чийто обхват трябва да застава полицаят - само тогава може да се направи административна проверка и само тогава тя ще бъде разрешена, заяви вътрешният министър Веселин Вучков пред Нова тв.

Докато се поставят тези устройства, контролът ще продължи да се извършва, както преди това.

За скандалното клипче в интернет, което показва как пътен полицай взема подкуп, Вучков каза, че на него никой досега не му е искал подкуп на пътя.

Преди дни премиерът Бойко Борисов настоя да се предприемат мерки, които да прекратят рекета на пътните полицаи.

Той съобщи, че е възложил на вътрешния министър Веселин Вучков да издаде съобразена със закона заповед - на улицата да имат правото да проверяват и съставят акт само квалифицирани полицаи и само под непрекъснатото заснемане с камера. 

Днес Веселин Вучков коментира още с камери ще бъдат оборудвани първоначално 5-10 патрулни коли, а до Нова година ще са поне 20.

"Трябват ни 200 оборудвани патрули, които ще са пръснати по страната. Няколкостотин джипиеса ще монтираме и във всеки момент ще знаем къде е автомобилът на КАТ", каза още вътрешният министър.

Той заяви, че не иска да бъде в сянката на Цветан Цветанов, чийто заместник беше в предишния кабинет на ГЕРБ.

"Не може да се отрече, че тогава много често едни полицейски акции се превърнаха в медийни шумотевици. Сега няма да се измислят операции, искам да се работи само с прокуратурата", каза Вучков.

Ще продължа да преподавам, ще водя само задочен курс, имам и асистент, сподели още вътрешният министър.

АНКЕТА: Давате ли подкуп на катаджии?