Това е първият случай на уволнен член на съвета.

След двучасово изслушване на Ситнилски, решението беше взето на закрито заседание с 16 гласа „за”, 5 „против”, 3 „въздържал се”. Имаше прегласуване със същите резултати.  

Уволнението стана на ръба на закона, тъй като предложението трябваше да бъде подкрепено от 17 гласа. Законът за съдебната власт изрично постановява, че за предсрочно отстраняване на изборен член са необходими гласовете на повече от 2/3 от членовете на съвета.
Мнозинството обаче реши, че Ситнилски може да бъде уволнен като обикновен магистрат с обикновено мнозинство и за това са необходими 13 гласа.

Именно по тази причина той обяви, че ще обжалва решението на ВСС пред Върховния административен съд.

Ще отида в инстанциите, където има повече право и там ще търся правото. Спокоен, весел съм. Всичко е наред. Аз съм човек на доказателствата.Посъветвах ги и те да вярват в доказателствата. Това е единственият начин юристът да действа правомерно. Очаквах да действат така. Колегите, които са гласували против – 8 души, са ми достатъчни. Мога да се поздравя с успеха”, коментира Ситнилски, цитиран от "Фокус".

Миналата година срещу Ситнилски започна дисциплинарно производство за уронване престижа на съдебната власт, заради изтекли стенограми на негови разговори с двама прокурори, които оставят съмнения за лобизъм при избора му във ВСС.
Той бе отстранен от съвета за 6 месеца.

Въпреки предложението на дисциплинарната комисия да бъде уволнен, вчера ВСС започна ново дисциплинарно производство срещу Ситнилски, пак за уронване престижа на съдебната власт. Този път причина стана интервю на зам.-главния прокурор Ася Петрова, чепреди време й е оказвал натиск по делото "Килърите".

Днес, преди да преминат към обсъждане на решението за Ситнилски, ВСС прие остра декларация, с която осъди публикация, свързана с него. Според информацията във в. "Уикенд" членът на съвета Елка Атанасова е предлагала между 100 000 и 300 000 лева на свои колеги от съвета, за да гласуват против уволнението му.