Два руски стратегически бомбардировача Ту-95 са прелетели недалече от крайбрежието на американските щати Калифорния и Аляска, без обаче да навлизат във въздушното пространство на САЩ, съобщи телевизионният канал "Фокс нюз", цитиран от ТАСС, на която се позова БТА. "Фокс нюз" се позова на данни от неназовани представители на въоръжените сили на САЩ.
Според тях двата инцидента са станали на 4 юли в интервал от 30 минути.

И в двата случая срещу руските самолети били изпратени изтребители Ф-22 на ВВС на САЩ.

Не се уточнява колко близо до Калифорния и Аляска са прелетели руските бомбардировачи. Ако се съди по реакцията на Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (НОРАД), на което се позовава "Фокс нюз", появата на руските бойни самолети относително близо край територията на САЩ не е предизвикала голяма тревога. Руските стратегически бомбардировачи често извършват тренировъчни полети над водите на Тихия и Северния ледовит океан.

"Тези полети не са безпрецедентни, но ние не можем да не реагираме, независимо дали става дума за Аляска или Калифорния", казал представителят на НОРАД Майкъл Кучарек пред тв канала, цитиран и от ТАСС.