Това става ясно от предоставените от екоминистерството карти и списъци. Засегнати са 2501 имота в урбанизираната територия, от които само 314 не са частни, алармират от община Каварна.

Община Каварна е публикувала официално на уеб страницата си списък с всички имоти, засегнати от временната заповед на МОСВ от 28.07 тази година за забрана на земеделието и строителството в защитените зони в Крайморска Добруджа.

От местната управа заявяват, цитирани от БНР, че засегнатите от забраните граждани и браншови организации отказват да присъстват на обсъжданията, които се провеждат тази седмица в София.

Те настояват да получат информация относно първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и други местообитания в частните имоти на хората.

Община Каварна е изпратила писмо до екоминистерството, в което настоява да получи детайлна информация по процеса на картиране на Натура 2000 в трите морски общини - Каварна, Балчик и Шабла.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи преди дни в Каварна, че ще бъдат подготвени нови карти на териториите в защитените зони по казуса "Калиакра". Прокуратурата поиска отмяна на забраната за земеделие в защитената зона "Калиакра".