Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че всички министри се отказат да използват служебните лимузини и шофьори на Националната служба охрана. Промените влязоха в сила от днес.

Вицепремиерът Меглена Кунева се придвижваше с автомобил на оглавяваното от нея Министерство на образованието - марка "Шкода".

Другият вицепремиер и вътрешен министър - Румяна Бъчварова, пък пристигна за парламентарния контрол пеша.

Финансовият министър Владислав Горанов също се появи пеша, каза, че понякога ползва и трамвай, а сега, когато му се налага, вместо кола на НСО, ще се вози на ведомствена, предаде "Клуб Зет".

Без кола дойде и военният министър Николай Ненчев. Министърът на енергетиката прпистигна със служебно "Волво", но каза, че понякога ще се движи с метро, защото живее в "Люлин".

"Електрическият автомобил развива до 60 км/ч. За 2 лева изминава 150 км. Идеален е за градски условия", коментира Ивайло Калфин пред журналисти, цитиран от БТА.

Вижте снимки >>

Той подчерта, че този вид автомобили нямат винетка, освен това не се плаща пътен данък, както и се паркират безплатно на "синя" и "зелена" зона в София.

"Освен, че е евтин за поддръжка, електромобилът не замърсява околната среда. От години в Западна Европа карат такива автомобили и по този начин съчетават удобното с полезното за средата, в която живеем", каза още  министърът.

Автомобилът е взет под наем с лични средства на Ивайло Калфин, уточниха пред "Дневник" от социалното министерство.

След въведената промяна се появиха коментари, че тя противоречи на новия Закон за НСО, в който бе записано, че на вицепремиерите и министрите се осигурява специализиран транспорт. Премиерът обаче мотивира отказа им да се ползват от тази привилегия с желанието да се спестят ресурси на службата и тя да работи по-ефективно.

Още след вземането на това решение бившият шеф на комисията по вътрешна сигурност в парламента ген. Атанас Атанасов (ДСБ) го разкритикува:

"Има вариант да няма нарушение на закона за НСО, но това решение е популизъм - ако не са с кола и шофьор от службата, министрите ще си осигурят личен превоз от ведомството си, а това ще струва общо взето същите пари. Прехвърляме от единия джоб в другия".

Научете каква кола кара Калфин  > >