Това определение досега не е било официално използвано за Си и го поставя в още по-силна позиция преди следващия партиен конгрес, пояснява агенцията, цитиран от БТА.

В декларация, приета след четиридневен пленум на Централния комитет и разпространена от китайските медии, партийният и държавен ръководител е наречен "ядрото на партийния център".

Формулировката коментират и анализатори, цитирани от Франс прес. Според тях тя може да означава, че китайците искат да управлява един-единствен лидер, макар че властта в ККП е в ръцете на колективно ръководство от смъртта през 1976 г. на вожда Мао Цзедун.

През декември м.г. комунистически кадри по места вече бяха споменавали „ядро“-то. След това обаче спряха, което подсказва, че китайският президент се е натъкнал на съпротива при утвърждаването на властта си, допълва АФП.

В цитираната декларация се подчертава също и значението на колективното ръководство като един от най-важните организационни принципи на ККП, съобщи ТАСС.

Шестият пленум на китайската компартия реши следващият й, XIX конгрес, да се състои през втората половина на 2017 г.

Той потвърди изключването от партийните редици заради корупция на четирима високопоставени партийни дейци - Ван Мин, бивш партиен лидер на провинция Ляонин, бившата зам.-председателка на партията в Пекин Люй Сивън и двама висши военни - Фан Чанми и Ню Чжичжун.

Пленумът прие и два документа за укрепване на партийната дисциплина.