На главите на скулптурите от Паметника на Съветската армия бяха сложени разноцветни качулки, като израз на протест заради делото срещу трите момичета от "Пуси Райът", които са съдени заради "молитва" срещу Владимир Путин в катедрала в Москва.
Днес се очаква да приключи процеса за хулиганство срещу тях в московски съд.

Посланието на разноцветните качулки е адресирано до посолството на Русия, българското правителство, парламента и медиите.

"Група човеци", както се подписват извършителите на акта, целят да приковат вниманието върху процеса и невинността на трите млади жени. Според тях чрез съдебния процес се пречи на свободата на словото.

"Настояваме Мария, Надежда и Катерина да бъдат освободени незабавно! Свободата на изразяване е основно човешко право, защитено от руското и международното право. Тоталитарният режим на Владимир Путин трябва да го признае и да спре тероризира своите граждани. "Пуси Райът" (Pussy Riot) е вдъхновяващ символ на борбата за демокрация в Русия. Цялата международна общност, включително българските власти, е длъжна да ги подкрепи срещу опитите на режима да затвори устите им. С днешния протестен акт ние искаме да покажем, че и България е солидарна със смелите членове на групата! Всички сме с "Пуси Райът"!", се казва в съобщението, подписано от "Група човеци".

Преди повече от година, в началото на лятото на 2011, фигурите бяха боядисани като герои от американските комикси – Капитан Америка, Джокера и др. Полицията тогава разследва инцидента, който беше определен като вандализъм. Групата млади художници обаче озаглави творбата си "В крак с времето".

През последните години Паметникът на Съветската армия се превърна в обект, който разделя българската общество. Често там се организират протести на противници и привърженици на монумента.