"Сблъсъците в обществото достигнаха точката на взривяване, ежедневни криминални прояви, има нетърпимост между цели съсловия - между работодатели и работници, мафията превзема и тероризира все повече градове", заяви в декларация от името на левицата Стоян Мирчев.

Според социалистите причина за това са трите управления на ГЕРБ и Бойко Борисов, заради които "държавните системи колабират, икономиката се крепи на европейско донорство, демографската катастрофа ни изправя пред национален апокалипсис, обширни територии се обезлюдяват, част от едрия бизнес иска да елиминира синдикатите".

"Вчера пребиха известен журналист от БНТ; онзи ден пребиха нотариус; бият лекари и учители; лице, близко до вицепремиер, бе арестувано с банда трафиканти на незаконни емигранти; по някои плажове отново безчинстват въоръжени мутренски отряди; член на СЕМ, вместо да бъде изгонен заради публична заплаха над журналисти, тези дни ще решава кой да бъде следващият директор на БНТ; в НДК не можем да разберем злоупотребата за 1.4 млн. лв. ли е или за десетки пъти повече; скандал за партиен рекет за тонове суджук", изреди Мирчев.

И се обърна към зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с думите:

"Аферата със суджука е олицетворение на същността на управлението ви, има алтернатива на пагубното управление на ГЕРБ и хората ще я потърсят съвсем скоро".

В отговор Цветанов заяви, че провокирането на напрежение води до уронване на престижа на Народното събрание.

"Нека да бъдем консолидирани и да покажем и патриотичното си отношение, и националноотговорното си поведение, което трябва да демонстрираме като българи на първо място, а след това нека да бъдат политическите ни пристрастия", призова той, цитиран от БТА.

Според него казаното в декларацията на БСП е защитна реакция за проблемите им.

"Да, суджукът не е проблем на БСП, но ГЕРБ взе ясно решение, разграничи се от подобно поведение и остави компетентните органи да се произнесат", каза още Цветанов и попита къде е позицията на БСП по казуса с техния народен представител, за който има повдигнато обвинение за купуване на гласове - Манол Генов.

По думите му правителството получава пълна международна подкрепа за провежданата политика.

"Страната ни е изключително сериозен субект в региона и тук трябва да отдадем заслуженото на премиера Борисов за неговите лидерски качества и оценката, която дадоха европейските лидери", отбеляза Цветанов.

Той заяви, че по национални теми управляващите намират подкрепа и сред депутатите от ДПС, и от "Воля".

"Убеден съм, че и разумните народни представители от БСП ще провокират повече смислен дебат в парламентарната група, за да намалим това напрежение", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ и се обяви против декларации, които провокират омраза, разделение и противопоставяне.

"Знаем, че ви боли, че загубихте изборите и още не можете да излезете от този стрес. Това ще ви държи през всички тези 4 години на сегашното управление. Имаме кабинет „Борисов 1“, 2 и 3, смятам, че може да има и 4", обобщи Цветан Цветанов.