Това стана при гласуване на второ четене на промени в в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесени от Министерския съвет.

Част от измененията са свързани с промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Правителството предлагаше прагът за плащанията в брой да се намали от 10 000 лв. на 1000 лева от 2019 г.

Предложението на ГЕРБ, внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, е прагът на кешовите плащания да бъде 10 000 лева до 31 декември 2017 година, а от януари 2018 година той да бъде 5000 лева.

С предложението ни няма да създадем затруднения на обикновените хора, но ще създадем затруднения на хората, чиито джобове са пълни с кешови пари, а те са дошли там от сивата икономика, не от другаде. Защото са получили заплатите си на черно или са собственици на фирми, които продават документи и искат парите да продължат да се въртят в сивата икономика, коментира Менда Стоянова, цитирана от "Фокус".

По нейните думи е много странно как изведнъж народното представителство толкова единодушно се е обединило срещу това, „сакън“ да не се пипа кешовото плащане.

Лимитът за плащания в брой с физически лица е бил 100 лв. Беше въведен като мярка за борба със сивия сектор. Добре е да анализирате дали сивият сектор намаля или стана обратното, каза депутатът от БСП Явор Божанков.