Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на 12-тата годишна среща на бизнеса с правителството „Големите въпроси на 2018“.

Политическият елит в страната смята, че трябва да докажем на ЕС, че не генерираме проблеми, а успехи и места за добри инвестиции, посочи Борисов.

Той подчерта, че България трябва да защити интереса си и открои газовите връзки и въпросът дали България ще продължи да бъде газопреносна мрежа или ще стане само клиент.

"Считам, че това не е редно да го допуснем. Всички прогнози на анализаторите, че Украйна няма да бъде заобиколена, също се оказаха много грешни. И на 1 януари 2019 г. ние ще осъмнем с "Турски поток". Ние, като държава, трябва много добре да си направим сметката, запазвайки изключителната си лоялност към ЕС и НАТО, но дипломатично, тихо, спокойно, мотивирано да отстоим нашия интерес, защото той не би могъл да бъде в интерес на други държави.
Да изгубим ние транзита в полза на Гърция, Турция и Италия, не считам, че е нещо, което български политик би одобрил. А там, където, практиката показва, има газопровод, там няма и войни", каза премиерът.

Борисов подчерта и ролята на инфраструктурата на Балканите.

„Каква беше оста досега – София-Истанбул, София-Белград, София-Солун и оттам нататък Балканите ги няма. Аз съм изключително благодарен, че дори на пресконференцията с Ангела Меркел се съгласихме, основната ос, която сме длъжни да направим, е София-Скопие-Тирана-Кьолн“, каза още той.

Премиерът подчерта необходимостта от изграждане на жп линии и магистрали.

„Трябва да има ЖП линия, да има магистрала, защото като тръгнем да правим бизнес с Албания, Македония и др., ни трябват няколко денонощия, за да се пренесе един товар. А това е прекрасна част на Европа с може би най-добрите ареали за животновъдство, прекрасно място за туризъм и страхотно място за инвестиции. Ние трябва да им предложим инфраструктура, която ще създаде възможност за инвестиции, и трябва да имаме ясен план.

Защото геостратегическите играчи не само са се вгледали насам, но и вече са тук, на Балканите. И съм щастлив, че моите колеги в Брюксел съзнават, че ако една част от Европа си я дадем просто ей така, няма на кого да се сърдим после, че ни е влязъл в задния двор – влиянието на Турция например, или на Саудитска Арабия, или на Китай", каза министър-председателят.

Борисов изрази надежда, че в най-скоро време ще проработи и румънският модел и ще има правителство.

„Защото от много време правим срещи с румънските колеги и след 2 месеца те са в ареста един по един, един по един, един по един. И тамън се договорим за третия мост и търсим финансиране за другите два, и тях ги няма, защото влизат в затвора. Сега наново трябва да правим съвещания. А третият мост с Румъния е изключително важен, защото има много банки, които се натискат да дават кредити“, каза премиерът.

Една страна не ни пуска в Шенген

Пред бизнеса Борисов обясни, че всички европейски институции са заявили, че сме готови за Шенген и само една страна не ни пуска от страх заради наплив на мигранти. Това била истинската причина, а не липсата на върховенство на закона у нас, както се твърдяло. Той не назова страната, която не ни пуска в Шегнген, но от думите му стана ясно, че става дума за Холандия.

"Има само една държава, която заради собственото си съхранение не иска да ни пусне. Защото ако утре влезе една бежанска вълна и ни потопят нас, вече няма какво да ги спре. И заради страх те ще го държат това. Защото не можеш да кажеш: „Страх ме е“, а излизаш да говориш за върховенство на закона“, каза премиерът.

В тази връзка Борисов разказа за срещата си с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, проведена на 2 ноември м. г. На нея тя отворила темата за корупция.

"Аз взех статистиката за контрабандата на цигари в Европейския съюз, където България сме от първите три-четири държави, които се справяме най-добре, въпреки че около нас половината държави не са членки на ЕС – Македония, Сърбия, Турция… Черно море ако щете. Може да дойдат от Крим даже, с кораб. А те много зле. Викам, сега искам да ми отговориш, скъпа моя, защо не се справяш с корупцията и контрабандата; ето ти официалната статистика, това ме притеснява. Тя затвори папката и каза: „Добре, а какви други теми имахме още?”, разказа Борисов.

По думите на Борисов реално Шенгенското споразумение по сухопътните граници не работи, а проверки се правят на всяка Шенгенска граница.

Не исках да говоря с каруцарски език в НС

Премиерът обясни пред бизнеса и защо не е бил на вота на недоверие към правителството.

"Вот на недоверие можеше да се направи по всяко време, не точно когато министрите ги няма, защото са в Брюксел и там взимат важни решения. Точно в този ден трябваше да се направи. Направихме го и какво, да отида да се обиждаме там на баща, леля и чичо. Не отидох заради уважението към Парламента, защото и аз съм все пак човек и като ме нападнат по този начин, ще забравя, че председателствам парламента и мога да им отговоря с каруцарски език“, обясни той.

Премиерът засегна и темата за реформите в образованието, които правителството предприе от началото на настоящата учебна година.

„Направихме промени на над 100 закона и наредби и се надявам реформата да бъде завършена скоро. Към 17 хиляди деца, които е трябвало да бъдат на училище и не са ходили, сега вече с в класните стаи. Така че, когато говорим за образование, представете си 17 хиляди гърла, които или заминават в чужбина, или се занимават с престъпност, или разчитат на социални помощи. Мога да кажа, че го направихме грамотно, защото страхът ни е този натиск върху родителите да изпращат децата си на училище да не бъде разглеждан по грешен начин. Благодаря и на учителите, искаме да можем да им плащаме повече, защото това са трудни деца и изискват много нерви и усилия от учителите“, каза още каза Бойко Борисов пред участниците в срещата.