Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и  транспортният министър Ивайло Московски положиха официалната първа копка за изграждането на участъка от автомагистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник.

Нанков връчи строителното разрешение на инж. Атанасов, който плисна според традицията менче с вода. Водосвет за здраве и за успех на начинанието отслужи Неврокопският митрополит Серафим.

Днес се дава началото не просто на строителството на още 12,6 километра от АМ „Струма“, а на финалните етапи от реализирането на този транс национален приоритет. „Предвидено е изграждането на два пътни възела- п.в. „Благоевград- Юг“ и п.в. „Симитли“, подчерта министър Нанков, цитиран от "Фокус".

Ще бъдат изградени над 20 инженерни съоръжения- мостове над реките Струма, Логодашка, Суха река и Градевска.

С добри темпове, с акуратна организация и работа, строителите ще се справят не просто в срок, а ще се справят блестящо със своите ангажименти и през август месец 2019 г ще имаме изградена отсечка от АМ „Струма", каза още регионалният мнистър.

Той благодари на всички и най-вече на строителите, тъй като въпреки голямото забавяне през последните три месеца са успели да вземат строително разрешение от министерството.

Пускат обществената поръчка за тунел "Железница"

Утре ще бъде обявена обществена поръчка за строителството на тунел „Железница" на АМ „Струма". Поръчката ще бъде с три обособени позиции - по една за строителството на пътни съоръжения и асфалтови дейности за отсечки от 2 км преди след тунела и самото подземно съоръжение, съобщи още Нанков.

На 11 септември предстоят обществените обсъждания на екооценката за магистрала „Струма“.

„Ние трябва да си дадем сметка, че нито един от трите вида развитие в нашето общество- социално, икономическо и екологично, трябва да бъде приоритет. Ние трябва да търсим баланс между трите вида. Аз съм убеден, че и местната общност и ние като правителство ще намерим баланса и в рамките на следващите шест години ще завършим цялата автомагистрала, което е нашата основна цел и основен национален приоритет“, каза Нанков.

Московски също изрази надежда хората да бъдат много мъдри и трезво да решат, кое е по-добре за региона и за цялата държава и подчерта, че трябва да си дадем сметка какво значи национален проект като автомагистрала „Струма“.

„Утре колегите ще започна търгуването на тунел Железница, който е основна и важна част от изпълнението на направлението към Кресна. Предстоят няколко много важно обсъждания, които касаят вече и самото дефиле. Ако обществото не си даде сметка в тези обсъждания, че действително това е национален проект, трансевропейски коридор...“, каза Московски.

По думите му това е трасе, което отнема ежедневно човешки жертви.

„Не си ли дадем сметка, че човешкият живот във всеки един случай е по-ценен от което и да е защитено растение или животно, тогава ще отидат на хаос всички усилия, които сме полагали до момента“, каза още транспортният министър.

На първа копка на новата отсечка на АМ "Струма" присъстваха народни представители, кметове от Благоевградска област, представители на Агенция "Пътна инфраструктура", представители на фирмата-изпълнител и др.

Лот 3.1 от км 359+000 до км 366+000 и от км 370+400 до 376+000 е част от проекта: АМ „Струма“ – лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Общата дължина на лот 3.1 от АМ „Струма“ е 12,6 км.