Джон Лоутън не отказваше покана на своя български приятел - бившия вече кмет на Каварна Цонко Цонев.

Дни преди първи юли певецът зареди публиката с копнеж по лятото на площад "Демокрация" в Добрич.

Макар без Лоутън, мнозина зачетоха традицията на самия Камен брят, предаде Нова телевизия.

Сред тях имаше и цели семейства. Развълнувано дете, съобщи пред камерата, че за първи път вижда как слънцето изгрява.

"Българи, събудете се с този прекрасен изгрев!", възкликна възторжена поклонничка на Джулая.

За първи път в Кърджали посрещнаха 1 юли с концерт на местни рок групи, предаде БНР. Изпълненията започнаха снощи и продължиха до сутринта.

И тази година, десетки почитатели на Джулай морнинг посрещнаха утрото на 1 юли на Централния плаж в Бургас. 12 часа продължи концертът на откритата сцена до моста под Морското казино. 11 рокгрупи, сред които "Контрол", "Хоризонт" и "Уикеда", участваха в концерта. С песни, китари и запалени огньове, жители и гости на града посрещнаха изгрева на слънцето.

Дни преди култовата утрин кметският наместник на Камен бряг Георги Кръстев подготви откритата сцена в местността "Огънчето", предаде БТА.

Най-голямата грижа на бившия военен е край опасните скали да не стане инцидент. Заедно с шефа по сигурността в община Каварна обезопасиха терена с метални заграждения, ленти, а светещи балони, както винаги, ще очертават стръмния бряг, така че всеки да внимава да не падне.

През годините се е случвало вместо да изгрее първото юлско слънце морският бряг да бъде "затиснат" от черни облаци и дъжд. Дори тогава празникът е ставал, а някогашният вокалист на "Юрая Хийп" не е давал на публиката да се разочарова с думите "Слънцето го няма. Но си го представете!".

И в следващия миг, запявайки легендарния химн на лятото, Джон Лоутън сякаш успяваше да накара хоризонтът да порозовее.

Покрай подготовката за поредното издание на "Каварна рок фест" новият кмет на морския град Нина Ставрева още през зимата шеговито даде дума, че както е сигурно, че ще има рок маратон, така и слънцето ще изгрее в първия ден на юли на Камен бряг.