Почина Нобеловият лауреат Джон Сълстън

stat
19:09  |  9 март 2018 | / Редактор Лилия Чалева /  
Почина Нобеловият лауреат Джон Сълстън Почина Нобеловият лауреат Джон Сълстън
Сн.: Wikipedia

На 75-годишна възраст почина Нобеловият лауреат Джон Сълстън, британският учен, който помогна за дешифрирането на човешкият геном, предаде Асошиейтед прес.
Потвърждение за кончината на Сълстън бе дадено от изследователския център "Сангър", който той ръководеше навремето.

Сълстън се дипломира в университета в Кембридж през 1963 година, след което специализира в Калифорния. По-късно се присъединява към групата на Сидни Бренър в молекулярната лаборатория към Кембриджския университет, където за пръв път бе идентифицирана структурата на ДНК. През 1990 година колективът публикува генната карта на червея нематод.

През 1992 година Сълстън е назначен за директор на центъра "Сангър" в Кембридж, като обогатява британския принос към Международния обществен проект Човешки геном.

Ученият получи през 2002 година Нобеловата награда за медицина за разработките си в областта на генетичното управление на развитието на органите и за механизма на програмираната смърт при клетките.
Последно в Спектър


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.