Това заяви на пресконференция в Анкара американският вицепрезидент Джо Байдън, цитиран от БГНЕС. Пресконференцията бе заедно с турския премиер Бинали Йълдъръм.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат в страната миналия месец именно Гюлен. Той иска от САЩ да екстрадират турския ислямски проповедник, който живее в щата Пенсилвания. Гюлен отрича отправените му обвинения.

„САЩ няма намерение да защитавам когото и да било. Но уликите трябва да бъдат проучени от съда съгласно нашите закони“, изтъкна Байдън.

Байдън отбеляза, че „според двустранните договорености Турция трябва да иска експулсирането на Гюлен чрез съдебните власти на САЩ“.

Според нашите закони президентът на САЩ не може да надвиши своите пълномощия, това може да му коства поста. Затова решението (за екстрадирането на Гюлен) се взема само от съда, изтъкна вицепрезидентът.

Той добави, че процедурата по екстрадирането „винаги изисква време, защото така работи системата на правосъдието“.

По късно на срещата си с Реджеп Ердоган, турският президент отново е настоял Гюлен да бъде арестуван в САЩ и екстрадиран в Турция. Американският вицепрезидент обаче отново е отклонил претенциите със същите доводи.

Джо Байдън изказа съжаление, че не е посетил Турция веднага след опита за преврат на 15 юли. Той декларира, че САД осъждат метежа и повтори подкрепата си за турското правителство.

В същото време американският вицепрезидент предупреди военните формирования на сирийските кюрди да не продължават придвижването на запад от река Ефрат в северна Сирия.

„Ние казваме съвсем ясно..., че те (прокюрдските сили) трябва да се върнат обратно. Ако не спазят този ангажимент, те няма да получат американска подкрепа при никакви обстоятелства“,предупреди Байдън.

Американски военни инструктори и спецчасти оказват съдействие на сирийските кюрди в борбата им срещу групировката „Ислямска държава“.

Турция е обстрелвала позиции на подкрепяните от САЩ кюрдски Демократични сили на Сирия в северната част на страната, съобщи днес кюрдски представител, цитиран от ДПА и БТА. Позициите, които бяха обстрелвани, са на Демократичните сили на Сирия и са разположени в Манбидж, каза Идрис Насан.