Руското разузнаване е констатирало въздушен удар на международната коалиция в Ирак по траурна процесия в градче край Киркук, при който са загинали десетки цивилни, включително жени и деца. Това заяви говорителят на министерството на отбраната в Москва Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му ударът от двойка самолети на коалицията е бил нанесен вчера в района на населеното място Дакук, на 30 км южно от Киркук, където по руски данни няма бойци на "Ислямска държава" (ИД).

Генерал Конашенков се позова на очевидци, според които авиацията на коалицията е възприела траурната процесия като съсредоточаване на въоръжени лица.

Той подчерта, че "подобни смъртоносни удари по мирни населени места, имащи всички признаци на военни престъпления, стават на практика всекидневна рутина за международната коалиция".

Според министерството на отбраната на Русия сватби, погребални процесии, болници, полицейски участъци и хуманитарни автоколони в Ирак прекалено често попадат под ударите на самолетите на коалицията, съобщи ТАСС.

Игор Конашенков каза още, че Русия внимателно следи развитието на обстановката в Ирак и в частност операцията по превземането на Мосул, който е под контрола на ИД.

Генералът съобщи, че за последното денонощие е имало 22 излитания на самолети от тактическата авиация на коалицията и на четири безпилотни летателни апарата и че с тях са нанесени 19 удара по различни обекти на територията на Ирак.

Коалицията отрече да е нанасяла удари по траурна процесия

Военновъздушните сили на оглавяваната от САЩ международна антитерористична коалиция не е нанасяла въздушни удари по траурна процесия в населения пункт Дакук, разположен на 30 км от Киркук.

Това заявиха за ТАСС от пресслужбата на командването на операцията "Непоколебима решителност", която западната коалиция осъществява срещу бойците на „Ислямска държава“, предаде БГНЕС.

"Към този момент не можем да свържем предполагаемите жертви сред гражданското население с нито един от авиоударите на коалицията в този район", посочиха още от пресслужбата, допълвайки, че коалицията "свежда до минимум всички възможни рискове за мирното население".