Според Белия дом автентичността на записа засега не може да бъде потвърдена, съобщи официалният представител на държавния департамент на САЩ Джен Псаки, цитирана от световните агенции.

Сотлоф, който е журналист, беше показан във видеото с убийството на друг американец – Джеймс Фоли.

Журналистът отново е облечен с оранжеви дрехи като затворниците в Гуантанамо. Маскираният убиец отново говори с британски акцент и се обръща директно към президента Обама

"Върнах се, Обама, върнах се заради твоята арогантна външна политика спрямо Ислямска държава", казва екстремистът, като прави препратка към видеото, в което убиват американския журналист Джеймс Фоули.

Маскираният екстремист прерязва гърлото на Сотлоф. След това той показва втори пленник, идентифициран като британеца Дейвид Хейнс.

В края на записа маскираният ислямист казва: "Животът на този гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение."

Стивън Сотлоф изчезна в Северна Сирия през юли 2013 г. и пишеше за няколко медии, включително за списание "Тайм" и "Форин полиси".

Записът, в който се вижда екзекуцията на Сотлоф, е наречен "Второ послание за Америка". В него мъжът е със същите дрехи като в предишното видео.

Във видеото джихадистката групировка “Ислямска държава” отправя предупреждение към правителствата да се оттеглят от пагубния съюз с Америка срещу ИД,  допълва Ройтерс.

Семейството на американския журналист Стивън Сотлоф призна достоверността на видеозаписа, в който той е екзекутиран от екстремистите от „Ислямска държава”.

САЩ продължават да нанасят въздушни удари по позиции на джихадистката групировка в Ирак. При серия американски атаки тази нощ бяха унищожени 16 бойни машини на ислямистите. Бомбардировката е била срещу цели в района на най-големия язовир в страната, разположен недалеч от град Мосул.

Междувременно американският президент Барак Обама съобщи, че ще изпрати още 350 военни за охрана на американското посолство и дипломатически персонал в Ирак. Така общият брой на американските военни в страната ще достигне 820 души. От Белия дом уверяват, че тези сили няма да участват във военни действия.

АНКЕТА: Трябва ли да има международен отговор на "Ислямска държава"?