Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, приключи без да бъдат предприети някакви действия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

То беше свикано от САЩ, Франция и Великобритания, които искат да упражнят натиск върху Русия и индиректно върху сирийското правителство посредством Москва, за да поднови то прекратяването на огъня, предвидено в руско-американското споразумение за Сирия от 9 септември.

По време на заседанието постоянният представител на Русия влезе в открит конфликт с представителите на САЩ, Великобритания и Франция, посочва агенцията.

Трите западни сили обвиниха Москва, че подкрепя офанзивата на своя близък съюзник - сирийският президент Башар Асад, която е най-смъртоносната в продължаващата пет години и половина гражданска война.

Когато сирийският посланик Башар Джафари бе повикан да говори, посланиците на САЩ, Великобритания и Франция излязоха от залата в знак на протест.

Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр обвини сирийския режим и неговия руски съюзник, че търсят военно решение на кризата в Сирия и че използват преговорите като "димна завеса", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той каза, че Франция настоява за незабавно прилагане на американо-руското споразумение за Сирия, като това прилагане трябва да започне от Алепо.

Делатр сравни престъпленията, извършвани в Алепо, с тези в Сараево по време на войната в Босна или с тези в Герника по време на испанската война.

Британският посланик в ООН Матю Райкрофт пък разкритикува крещящите нарушения на международното право, които се извършват в Алепо. Той спомена и за възможност да се сезира Международния наказателен съд.

Райкрофт каза, че американо-руските преговори приближават към края си и че Съветът за сигурност трябва да поеме нещата в свои ръце и да се обедини за решително действие.

Американският постоянен представител Саманта Пауър пък каза, че руските действия в Сирия са варварство, а не контратероризъм, предаде Ройтерс. Тя допълни, че САЩ със всички средства ще се опитат да постигнат възстановяването на режима на прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС.

Пауър каза, че мирното уреждане на конфликта в Сирия е невъзможно, ако Русия е настроена да продължава войната.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня. Той също така обвини западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от "терористични" групи, включително Джебхат Фатах аш Шам (бившия клон на Ал Кайда в Сирия, който до скоро се наричаше Джебхат ан Нусра).

"Постигането на мир е почти невъзможна задача сега", каза Чуркин. Той заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия все още иска прекратяване на огъня и подновяване на преговорите между страните в сирийския конфликт.

Франсоа Делатр каза, че незабавното прилагане на споразумението за спиране на огъня, изготвено от САЩ и Русия, "е нашата единствена надежда".