Срещата ще се състои при открити врати днес в 11 часа местно време (18 часа българско време), съобщават дипломатически източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Интензивните бомбардировки на контролираните от бунтовниците квартали на Алепо продължават за пети пореден ден, след като преди два дни сирийската армия обяви началото на операция за превземането им, припомня Франс прес.

Армията и бунтовниците се бият за контрола на възвишения близо до Алепо, съобщава Ройтерс. Първата значима победа на сирийската армия беше превземането на палестинския бежански лагер Хандарат на няколко километра от Алепо.

Бунтовниците организираха контраатака само няколко часа по-късно. "Битките са свирепи, защото това е борба за оцеляване", заяви високопоставен представител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс.

Призив към Русия

САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция и ЕС призовават Русия да предприеме "извънредни стъпки" за възстановяване на примирието в Сирия, се казва в съвместното изявление, прието след срещата на външните министри на петте страни и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщи ТАСС.

"Съкрушителните събития в Сирия тази седмица подчертават това, което вече повтаряхме: тежестта да докаже, че е готова и способна да предприеме извънредни стъпки, за да спаси дипломатическите усилия за възобновяването на прекратяването на враждебните действия, да позволи безпрепятствено доставяне на хуманитарна помощ и да създаде условията, необходими за преговори под егидата на ООН за политически преход в Сирия, пада върху Русия", се казва в изявлението на външните министри, цитирано от ДПА.

Могерини и еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис приеха и съвместно изявление, в което се казва, че ЕС ще обмисли възможността за допълнителни действия, които да принудят всички страни по сирийския конфликт да пристъпят към преговори, съобщава ТАСС.

Страните, които имат влияние над сирийския режим или контакти със сирийската опозиция, се призовават да окажат максимален натиск над воюващите за прекратяване на нападенията, осигуряване на продължителен и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ на всички нуждаещи се и възможно най-бързо подновяване на политическите преговори в Женева.