Сирийският външен министър заяви, че вярата на страната му във военната победа е сега по-голяма, защото армията "напредва бързо във войната срещу тероризма" с подкрепата на Русия, Иран и бойците от ливанската групировка Хизбула, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Уалид Муалем заяви от трибуната на Общото събрание на ООН, че Сирия е по-решена от всякога да премахне тероризма от територията си.

Той подчерта, че правителството на президента Башар Асад не се е отказало от ангажимента за политически преговори под егидата на ООН.

Но министърът добави, че всяко решение трябва да следва две паралелни линии: засилване на борбата срещу тероризма и междусирийски диалог, който да позволи на сирийците сами да определят бъдещето си.

Представителят на режима в Дамаск нарече умерената въоръжена опозиция, подкрепяна от западните и арабските страни, "терористи, извършващи престъпления срещу сирийците, не по-малко жестоки от престъпленията на екстремистите групировки Ислямска държава и Ал Каида", агенцията.

По-рано беше съобщено, че откакто се провали прекратяването на огъня в Сирия тази седмица, 173 души са били убити в контролираните от сирийските бунтовници части на сирийския град Алепо, съобщи сирийският Център за наблюдение на правата на човека, цитиран от ДПА и БТА.

Сирийските правителствени сили обявиха, че имаха планове за офанзива срещу контролираните от бунтовниците части на града. От два дни тези зони са подложени на интензивни бомбардировки.

Днес в тях загинаха 25 души, а вчера над 100 души. Сред жертвите има 26 деца.

Сирийската опозиция критикува мълчанието на международната общност

Сирийската опозиция в изгнание заяви, че режимът на президента Башар Асад и Русия са извършили престъпление в Алепо, и разкритикува международната общност за мълчанието й, предаде Франс прес.

"Сирийският режим и руските му съюзници извършват зверства в Сирия", каза на пресконференция в Истанбул заместник-председателят на Сирийската национална коалиция Муафак Нирабия.

"Не можем повече да търпим това мълчание на международната общност", добави Джауад Абу Хатаб, високопоставен представител на Сирийската национална коалиция.