"В момента ние не провеждаме операция, насочена срещу Асад. Тук е нужно политическо решение и ние със САЩ сме единни в мнението си, че е необходимо Асад да се оттегли от власт" , заяви Чавушоглу, цитиран от РИА Новости и Агенция "Фокус".

Той отбеляза, че в последно време Русия показва голяма активност по отношение на политическото разрешаване на сирийския проблем.

"Ние винаги подчертаваме , че от процеса на сирийското нормализиране не трябва да бъде изключван никой, в това число Русия и Иран", каза министърът.

САЩ и Турция ще създадат "свободна от ИДИЛ зона" в Северна Сирия

САЩ и Турция са се споразумели да работят заедно за изтласкването на "Ислямска държава" от Северна Сирия, съобщава Франс прес, позовавайки се на високопоставен американски представител.

"Целта е да създадем свободна от ИДИЛ зона е да обезпечим по-голямата сигурност в протежение на турско-сирийската граница", заяви източникът.

Неговите думи идват след седмица на насилие, за което турските власти обвиняват както кюрдската ПКК , така и "Ислямска държава".

Възможно е отделни групи в Турция да помагат на ИДИЛ

"Ислямска държава" има много глави и тела и тези нейни части, които воюват срещу кюрдите имат турски произход, заяви лидерът на сирийската партия „Демократичен съюз на Кюрдистан“ Салих Муслим.

"Не може да се твърди със сигурност, че правителството на Турция подкрепя „Ислямска държава“, но е възможно отделни групи, които имат влияние в Турция да го правят", каза Муслим.

Той коментира, че ИДИЛ воюва, използвайки модерни оръжия. Тези, които преди се биеха с мечове, сега използват танкове и ракети. Но те не принадлежат на съвремието, те са назадничава групировка.