Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров обявиха в Мюнхен, че са постигнали съгласие по ключови въпроси на конфликта в Сирия, съобщи „Ню Йорк таймс”. 

Договорено е в близките дни – желателно още днес - да започнат доставки на хуманитарна помощ в обсадените градове в страната. След това, в рамките на една седмица трябва да се установи „спиране на военните действия”, което би било стъпка към официално примирие.

По много причини е под въпрос дали договореното ще се осъществи и дали то води към край на войната, коментира американският всекидневник. Но съобщеното рано тази сутрин показва за първи път от 2011 г., че има надежда за прекратяване на насилията в Сирия.

„Ние се съгласихме да установим спиране на военните действия в национален мащаб” - е заявил Кери, добавяйки, е тази цел е „амбициозна”.

„Засега имаме думи на хартия – е пояснил той. – А е нужно да видим действия на терена.”

Двамата мъже, отбелязва кореспондент на „Ню Йорк таймс” се стараеха да покажат дух на сътрудничество, след като седмици бяха разменяни обвинения във връзка със засилената руска въздушна кампания, оказала нова подкрепа за правителството на Башар Асад в Сирия.

Ако бъде изпълнено, споразумението, подготвено от Международната група за подкрепа, би отбелязало първото устойчиво и официално обявено спиране на боевете в Сирия, след като там през 2011 г. избухна гражданска война.

Прекратяването на огъня не се отнася до действията против „Ислямска държава” и фронта „Ал Нусра”. Миналата есен Съветът за сигурност на ООН изрично посочи и двете ислямистки организации като терористични.

Новината от Мюнхен, припомня Би Би Си, идва докато сирийската армия, подкрепена от въздушните удари на Русия, напредва в провинция Алепо. А в контролираните от бунтовници части от едноименния голям град хиляди цивилни са под заплаха да се окажат в обкръжение.