Според съобщение на Сирийският център за наблюдение на човешките права освобождаването е станало след днешната петъчна молитва.

То е потвърдено от представител на асирийската общност, който казал, че асирийците още не са напуснали районите под контрола на ИД, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Смята се, че около 300 християни асирийци, между които жени и деца, са били взети за заложници.

През последните дни с джихадистите са водени преговори за освобождаването им с посредничеството на арабските племена бушейх и бухамдан.

За похитените ИД е поискала откуп.

Съветът за сигурност на ООН вече осъди отвличането на християни в Сирия и настоя за незабавното им освобождаване, съобщи Асошиейтед прес.

Асирийците са древен семитски народ, говорещ източен диалект на арамейския език. Според библейското предание те произхождат от Асур - втори син на Сим и внук на Ной. През 20 век асирийците са подложени на гонения и стават жертва на масови репресии от страна на турците и персите. В Сирия те населяват северните и централните райони. В Хасака са запазени най-древните асирийски църкви, две от които бяха подпалени преди няколко дни от "Ислямска държава".

Междувременно "Ислямска държава" започна да разрушава с булдозери ценен археологически обект - древния асирийски град Нимруд в северната част на Ирак.
 
Нимруд е основан през 13 в. пр.н.е. Той е разположен на брега на река Тигър на около 30 км югоизточно от главния северен иракски град Мосул, който от юни е под контрола на ИД.

Преди няколко дни джихадистите от ИД показаха във видеоклип как разрушават с чукове безценни скулптури от предислямския период в Мосул (вижте видео).