Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс и БТА.

Сирийските кюрдски сили бяха подпомогнати от почти всекидневни въздушни удари от оглавената от САЩ международна коалиция, както и от иракските кюрдски сили пешмерга.

Милициите "Части за защита на кюрдския народ" прогониха ИД от Кобане и контролират почти изцяло града, посочи Центърът за наблюдение, уточнявайки, че джихадистите са се оттеглили в околностите на Кобане.

"Някои джихадисти все още се бият в най-източната част на Кобане и по-точно в покрайнините на квартал Мактала", допълни неправителствената организация, цитирана от Франс прес и БТА.

Това е най-тежкото поражение за ИД в Сирия, откакто през 2013 г. групировката се намеси в конфликта. Според анализаторите този провал ще спре ториториалната експанзия на групировката.

Джихадистите са изгубили над 1000 бойци от началото на настъплението срещу Кобане на 16 септември миналата година. Боевете, взели повече от 1600 жертви, и решимостта на "Ислямска държава" да завладее този граничещ с Турция град, превърнаха Кобане в символ на битката срещу екстремистката групировка, контролираща обширни райони от Сирия и Ирак.

От 23 септември 2014 г. кюрдските сили, които отначало бяха не достатъчно оборудвани, са подкрепени от въздушните удари на международната коалиция начело със САЩ.

Според анализатори изтласкването на джихадистите от града, благодарение на кюрдските бойци, подпомогнати от водените от САЩ въздушни атаки срещу техни цели, би могло да блокира пътя на "Ислямска държава" в експанзията й на територията на Сирия, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Междувременно иракските сили освободиха източната иракска провинция Диала от джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщи висш военен, цитиран от Франс прес.

"Иракските сили имат пълен контрол над всички градове, окръзи и околии в провинция Диала", каза генерал Абделамир аз Зайди.

По-рано "Ислямска държава" потвърди по радиото си, че е екзекутирала един от двамата японски заложници - Харуна Юкава. Вчера бе разпространено видео, в което се съобщаваше за смъртта му.
Продължават опитите на японското правителство да спаси втория заложник. За двамата беше поискан откуп от 200 млн. долара, но срокът да бъде платен изтече и това доведе до смъртта на Юкава.