Това е било осъществено посредством удар на военно-космическите сили, съобщава ТАСС.

Сред ликвидираните, по данни на ведомството, са се оказали и емирът на Ракка Абу ал-Хаджи ал-Мисри, емир Ибрахим Ан-Наеф ал-Хадж и началникът на службата за сигурност на ИД Сюлейман Ал-Шауах.

Министерството на отбраната на РФ проверява информацията за гибелта на лидера на групировката "Ислямска държава" Ибрахим Абу Бакр ал-Багдади в резултат на удар на руската авиация по южните подстъпи към Ракка в края на май.

Както бе уточнено от руското военно ведомство, ударът е бил нанесен в нощта на 28 май по команден пункт, в който се провеждало съвещание на лидерите на ИД, които обсъждали маршрути за извеждане на бойците си от Рака по така наречения "южен коридор".

"Съгласно информация, която се проверява по различни канали, на съвещанието е присъствал също лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади, който в резултат на авиоудара е бил унищожен", се казва в съобщението на МО на Русия.

По-рано за смъртта на главтаря на ИД нееднократно съобщаваха представители на въоръжените сили на САЩ, но след това тази информация бе опровергавана, а самият Багдади излизаше с видеообръщения с призиви към поддръжниците си.

Русия е предупредила САЩ за удара

Руското отбранително министерство съобщи също така, че по време на удара по южните подстъпи към Ракка, военните са унищожили високопоставени командири на ИД, а също така около 30 полеви командири и 300 редови бойци от личната им охрана.

Авиоударът е бил извършен със самолети Су-34 и Су-35.

Отбелязва се също, че Русия е предупредила Съединените щати за удара край Ракка.

Междувременно водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ заяви, че не може да потвърди смъртта на Абу Бакр ал-Багдади.