При нападението срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" бяха убити 12 души.

Братята Куаши, които са френски граждани от алжирски произход, са се придвижвали със сиво "Рено Клио". Те са ограбили бензиностанция край градчето Вилер-Котре, на около 80 км северно от Париж, към 10.30 ч. тази сутрин, съобщи Би Би Си.

Атентаторите стреляли няколко пъти, взели храна и заредили гориво. Сигналът до полицията бил подаден от управителя на бензиностанцията, който ги разпознал.

Двамата били въоръжени с автомати "Калашников" и гранатомети.

Френски спецчасти са разположени във Вилер-Котре, където е открит автомобилът, използван от братята, както и в района на ограбената бензиностанция.

Френски следователи са открили дузина „коктейли Молотов” и две джихадистки знамена в колата за бягство от атентата в Париж срещу редакцията на „Шарли ебдо”, съобщи АФП, позовавайки се на източник, предаде "Фокус".

Това показва техния радикален ислямизъм и че вероятно са планирали и други нападения”, казва източникът.

В северна Франция бе обявена най-висока тревога, след като по-рано днес там двамата предполагаеми извършители на атентата в Париж обраха бензиностанция. Вчера само в парижкия регион бе обявена максимална степен на тревога.

Същевременно полицията в североизточния френски град Реймс е арестувала няколко души, които са заподозрени в съучастие в атентата срещу "Шарли ебдо”, съобщи "Фигаро", като се позовава на телевизия France 3. По неофициална информация сред задържаните са сестрата на двамата терористи и нейният съпруг, както и съпругата на Саид. Третият заподозрян за кървавото нападение вчера е 18-годишният Хамид Мурад, който обаче се предаде на полицията с твърдението, че има алиби.

Тази сутрин в Париж мъж в бронежилетка и автомат откри стрелба по общински полицаи в Париж. 25-годишна полицайка беше убита, а общински служител е критично състояние. Нападателят избягал от местопрестъплението с автомобил, който по-късно бил намерен от полицията край Париж.
Случаят се разглежда като терористичен акт заради вчерашното нападение, но  нямат нищо общо.

Експлозия имаше пред ресторант недалеч от джамия в град Вилфранш сюр Сон, Източна Франция. При този инцидент няма пострадали. Според местните власти става дума за "криминален акт".

Няколко тренировъчни гранати бяха хвърлени в двора на джамия в Льо Ман. Едната граната е избухнала, но няма ранени.

Френската полиция разследва още няколко атаки срещу джамии.

Траур

По обед Франция почете с едноминутно мълчание паметта на 12-те жертви на атентаторите. Страната е в тридневен национален траур.

Множество хора застанаха мълчаливо на обществени площади, в училища и пред официални сгради, а мълчанието беше нарушено само от църковните камбани.

В съвместно изявление седем френски мюсюлмански организации призоваха утре в джамиите в цяла Франция имамите да проповядват срещу тероризма, предаде ДПА.

Междувременно равнището на терористична заплаха бе повишено до максимална степен, разположени бяха над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Достъпът до квартала, в който е разположен Елисейският дворец беше забранен.

Едномилионен тираж

Следващият брой на "Шарли ебдо" ще бъде издаден в тираж от 1 милион екземпляра, вместо обичайните 60 000, съобщи адвокатът на изданието Ричард Малка, цитиран от в. "Фигаро".

Очаква се той да се появи по магазините в сряда.

По думите на Малка, вестникът ще е с обем осем страници, вместо 16, както бе досега.

Помощ на "Шарли ебдо" ще окажат в. "Монд" и "Канал плюс" , а екипът ще бъде подслонен от в. "Либерасион".