Турция се опитва да стигне до катапултиралите пилоти и да ги прибере, заяви официален представител, пожелал да остане анонимен и цитиран от Франс прес и БТА.

Агенция Ройтерс също съобщава, като се позовава на неназован турски представител, че турските власти се опитват да постигнат освобождаването на руските пилоти от сирийски опозиционни бунтовници в Сирия.

Предходни информации, идващи от източници близки до сирийската опозиция, съобщаваха за това, че след катапултирането му единият руски пилот е бил убит от сирийски бунтовници, а вторият се водел за изчезнал, припомня Франс прес.

Туркменски сили в Сирия пък казаха, че са застреляли и двамата пилоти от руския самолет, предаде по-рано днес Ройтерс, като цитира Алпаслан Челик, заместник-командир на Сирийската туркменска бригада.

Той дори твърдеше, че пилотите са били простреляни още по време на катапултирането от машината и добави, че това е станало близо до сирийското село Ямади.

Заместник-командирът показа и парче плат, за което твърдеше, че е част от пилотски парашут.

Руският генщаб: Единият е бил убит

Генералният щаб на руската армия заяви, че единият от пилотите на сваления от Турция самолет Су-24 е бил убит от наземен огън при катапултирането му, предаде Асошиейтед прес, като се позова на цитирано от руските агенции изявление на началника на Главното оперативно управление на руския генщаб генерал-лейтенант Сергей Рудской.

Рудской съобщи също, че бунтовниците в Сирия са стреляли по руски хеликоптер Ми-8, който е издирвал двамата пилоти на самолета.

Той заяви, че при въпросната стрелба е убит единият от членовете на хеликоптерния екипаж и това е принудило вертолета да кацне на неутрална територия. Останалите от екипажа са евакуирани.

Генералът каза, цитиран от ТАСС, че те са сега в базата "Хмеймим" в сирийската провинция Латакия. Той заяви също, че вертолетът е унищожен от минометен огън от територия под контрола на групировки. Спасително-издирвателната операция продължава.

Рудской добави, че руските радарни данни са показали, че турските военни самолети са нарушили сирийското въздушно пространство при свалянето на руския Су-24, посочва Асошиейтед прес.