"Искам да ни бъде разрешено да отидем в Сирия и да участваме в операциите", заяви Кадиров в ефира на руското радио, два дни след първите въздушни удари на руската авиация срещу цели в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това не са приказки на вятъра. (...) През 1999 година, когато Чечения бе окупирана от тези дяволи (терористите - бел. ред.), ние се заклехме върху Корана, че през целия си живот ще се борим срещу тях, независимо къде се намират те", допълни Кадиров, имайки предвид ислямисткия бунт през втората война в Чечения.

Чеченският президент заяви още, че джихадистите са по-слаби от неговите войници, които са с по-богат опит.

"Ние ги познаваме, ние ги смазахме в Чечения, ние ги победихме. И те ние познават", заяви Кадиров.

Президентът на Чечения припомни, че ако искането му бъде чуто, за чеченците това ще бъде празник. "Но това е решение, което трябва да вземе главнокомандващият на въоръжените сили, Владимир Путин", каза той.

Близо 2000 руски граждани се бият в редиците на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, според данните на руските антитерористични служби, а според оценки на експерти броят им е близо 5000.

Мнозинството от тях са от Чечения или бивши бойци от ислямисткия бунт в началото 2000-те години.

Русия е нанесла нови въздушни удари в Сирия

Русия е нанесла нови въздушни удари през изминалата нощ срещу позиции на терористичната групировка "Ислямска държава" близо до Рака, крепостта на джихадистката организация в североизточната част на Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Франс прес.

"Редица руски удари бяха нанесени срещу позиции на "Ислямска държава" западно от Рака и експлозиите отекваха чак до града", уточни директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман без да посочва повече подробности за целите на ударите.

"Ислямска държава" контролира напълно провинция Рака, чийто едноименен административен център се възприема като "столицата" на джихадистката групировка.

Рака е нейната главна крепост от 2013 година. В четвъртък руската авиация за първи път насочи удари срещу провинция Рака, след като ден по-рано започна операциите си в Сирия.

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?