Папа Франциск осъди това, че екстремисти по света извращават религията, за да оправдаят насилието.

"Не трябва никой да се смята за Божие “всеоръжие”, докато  планира и извършва актове на насилие и потисничество. Никой не трябва да взима религията като претекст за собствените действия, които са против човешкото достойнство и неговите основни права, на първо място правото на живот и религиозна свобода за всички", посочи папата.

Заедно с тези критики,  насочени към “Ислямска държава”, макар че не бе назована конкретно, Светият отец изтъкна и хармонията между религиите в Албания като вдъхновяващ пример за света. В страната мюсюлманите са около 60 на сто.

"Климатът на уважение и взаимно доверие между католици, православни и мюсюлмани е ценен дар за страната", заяви Франциск.

Това е особено важно в тези времена, в които автентичният религиозен дух се извращава от екстремистки групи и когато религиозните различия се изопачават и се превръщат в инструменти, каза папата.

Албанският президент Буяр Нишани благодари на папа Франциск за това, че е избрал Албания за своя първа европейска дестинация и каза, че това е историческо събитие за всички албанци.

Между нас няма нетолерантност и екстремизъм, а взаимно уважение, предавано от поколение на поколение
, каза той.

От атеистична страна ние се превърнахме в страна на религиозна свобода, подчерта албанският президент.

В неделя светият отец бе на 11-часово посещение в Албания – първата му визита в европейска страна извън Италия. За госта в Тирана бяха предприети изключителни мерки за сигурност.

В навечерието на заминаването му се появиха съобщения за засилени мерки и около Ватикана, заради предупреждения, че Светият отец може да стане цел на джихадисти. Ватикана отрече да има конкретна заплаха.

Контактите на папа Франциск с тълпатав Албания бяха много по-различни от предишните му пътувания в чужбина, отбелязва АП. Неговата кола с открит покрив премина по главния булевард, като не спря нито веднъж, за да може папа Франциск да поздрави вярващите, което прави обикновено. Той целуна само няколко бебета в края на пътя, когато приближи площада, където отслужи света литургия.

Униформена албанска полиция образува кордон, за да държи настрана тълпата зад бариерите, докато собствените бодигардове на папата го следваха през цялото време.

Министерството на вътрешните работи на Албания осигури максимална защита с участието на 2500 полицейски служители и увеличи патрулите на граничните пунктове.