Той бе в страната за разговори, свързани със създаването на международна коалиция за разгром на джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак, предаде БТА.

Египет обаче няма да задейства своите въоръжени сили срещу екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщиха местните медии.

"За изпращане на войски е необходимо да се спазят всички юридически процедури и този процес трябва да се извърши в съответствие с конституцията", твърдят официални лица, цитирани от медиите.

Египет отказва да изпрати войски в Ирак и Сирия за участие в борбата срещу "Ислямската държава" в рамките на оглавяваната от САЩ контратерористична коалиция", обобщават още медиите, цитирани от БГНЕС.

В четвъртък в саудитския град Джеда се състоя съвместно заседание на външните министри на САЩ, Египет, Йордания, Ирак, Ливан, Турция и страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави от Персийския залив. Срещата приключи с подписването на съвместно заявление, в което страните поемат ангажимента да действат заедно срещу терористичната заплаха. Заявлението обаче не бе подписано от Турция.

Египет е на фронтовата линия в борбата с тероризма, особено в борбата срещу екстремистките групировки в Синай, коментира Кери.

На пресконференцията египетският външен министър Самех Шукри изтъкна съществуването на връзки между завзелата значителни части от Ирак и Сирия групировка ИД и други екстремистки групировки в района, които споделят същата идеология.

За да се противодейства на заплахата, са необходими глобални действия, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

"Няма разлика между ИД и терористичните организации в Египет", каза Шукри и подчерта, че Кайро подкрепя международните усилия за противодействие на тероризма, където и да било, предаде ДПА.

Кери каза, че САЩ ще доставят на Египет 10 хеликоптера "Апачи" за антитерористични операции в Синай. Доставката им беше спряна от Вашингтон, след като военните в Египет свалиха миналото лято ислямисткия президент Мохамед Морси.

По-рано днес САЩ обявиха, че са във война с джихадистите от ИД.

Посещението в Кайро е част от дипломатически маратон на Кери за създаване на международна коалиция срещу сунитската екстремистка организация "Ислямска държава".

Последните четири дни Кери посети Багдад, Аман, Джеда и Анкара, припомня АФП.

Вашингтон би искал религиозните институции в Египет да се обявят против "Ислямска държава" и да говорят за това в петъчните си проповеди в джамиите, каза американски дипломат преди пресконференцията.

Държавният секретар се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби.

На пресконференцията Кери отбеляза, че с президента Ас Сиси са разговаряли откровено по деликатния въпрос за правата на човека в Египет. След падането на режима на Хосни Мубарак през 2011 г. САЩ са изправени пред дилема по отношение на Египет. Вашингтон редовно изразява безпокойство от положението с правата на човека, а същевременно защитава военния си съюз с един от най-близките си партньори в арабския свят от десетилетия.