Кюрдски представители съобщиха в Туитър, че ръководената от кюрдите коалиция "Сили на демократична Сирия" с въздушна подкрепа от САЩ водят от сутринта тежки боеве с джихадистите от ИД на североизток от Ракка, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. 

Арабските и кюрдските бойци са започнали настъплението към Ракка от градовете Кобани, Тел Абаян и Ал Джазира.

„Ислямска държава“ е забранила на жителите на Ракка да напускат града и са започнали евакуация на собствените си семейства, съобщи Sputnik, цитиран от "Фокус". Евакуацията е започнала в петък следобед. Освободени са затворниците на града.

В петък доминираните от кюрди Сирийски демократични сили обявиха намерението си да започнат настъпателна операция срещу Ракка от три посоки. В момента кюрдските сили са се позиционирали на около 37 км северно от сирийския град.

Днес американски служител потвърди:

Сирийските демократически сили са започнали операция за изчистване на северната провинция, за да се окаже натиск срещу Ракка“.

Американските военни ще извършат въздушни нападения в подкрепа на Сирийските демократични сили, някои от които са обучени и екипирани от САЩ. Не става ясно само кога ще се състои нападението над Ракка.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва е готова да координира с арабско-кюрдската бунтовническа коалиция и САЩ действията си срещу ИД в провинцията.

"Мога да кажа, че сме готови на подобна координация", каза Лавров в Ташкент, където участва в среща на високо равнище на ШОС, предаде Франс прес.

Той обаче заяви, че не може да каже доколко са реални съобщенията за това, че подобни действия вече са започнали, след като представителят на кюрдската партия „Демократичен съюз“ обяви, че в скоро време ще започне активна фаза от настъплението към Ракка с участието на кюрдите, САЩ и Русия.

Ние изхождаме от това, че авиацията на ВКС на Русия и авиацията на коалицията, ръководена от САЩ, трябва да работят синхронизирано, координирано и да помагат на тези, които на терен реално се противопоставят на терористическите групировки. Преди всичко, разбира се, въоръжените сили на Сирийската арабска република и различните формирования на кюрдското опълчение, включително въоръженото крило на партията „Демократичен съюз“, заяви още Лавров, цитиран от "Фокус".