Германският в. "Билд" съобщи, че агенти на разузнаването са взели кръвни проби от кюрди, които са били ранени в сблъсъци с ИД, предадоха АП и БТА.

Шефът на германското външно разузнаване Герхард Шиндлер е казал пред изданието, че агенцията има информации, че ИД са изполвали иприт в Северен Ирак. Той е посочил, че ипритът е дошъл или от стари запаси, произведени по времето на Саддам Хюсеин, или е бил произведен от самата ИД, след като тя превзе сградата на университета в иракския град Мосул.

Засега не става ясно как точно германското външно разузнаване е взело кръвните проби от кюрдите.

Миналия месец правозащитници казаха, че ИД е атакувала северния сирийски град Мареа с отровен газ, но не стана ясно какво вещество е било използвано тогава. "Лекари без граници" съобщиха, че четирима пациенти със симптоми на излагане на действието на химически агент са били лекувани в болница, която организацията ръководи в Северна Сирия. Това е станало на 21 август.

Пациентите са били две момичета и техните родители. Те са дошли в болницата на "Лекари без граници" час след атаката и са имали дихателни проблеми, възпалена кожа, зачервени очи, конюнктивит. Състоянието им се влошило след това.

Ипритът притежава поразяващо действие при всички пътища на проникване в организма, припомня БНР. Поразява лигавиците на очите, носоглътката и горните дихателни пътища дори и в незначителни концентрации. При по-високи концентрации освен локалните поражения протича и общо отравяне на организма.
Основното бойно състояние на иприта е капково или аерозолно. Способен е да създава опасни концентрации на пари за сметка на изпарението си от заразени местности.