"Ислямска държава" "нападна историческия град Нимруд и започна да го разрушава с булдозери", съобщи иракското министерство на туризма в страницата си във Фейсбук, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
 
Операциите по разрушаването на ценния археологически обект започнали след днешната обедна молитва.
 
Град Нимруд е основан през 13 в. пр.н.е. Той е разположен на брега на река Тигър на около 30 км югоизточно от главния северен иракски град Мосул, който от юни е под контрола на ИД.
 
Преди няколко дни джихадистите от ИД показаха във видеоклип как разрушават с чукове безценни скулптури от предислямския период в Мосул (вижте видео).

Джихадистите смятат, че статуите или гробниците благоприятстват идолопоклонничеството. Това становище се споделя изключително рядко от мюсюлманите, дори сред най-традиционно настроените от тях, отбелязва Франс прес. 

ЮНЕСКО заклейми като военно престъпление унищожаването на Нимруд.

"Не можем да останем безмълвни. Умишленото унищожаване на културното наследство е военно престъпление и аз призовавам всички политически и религиозни лидери в района да се възпротивят на това ново варварство", гласи комюнике на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирано от АФП и БТА.

„Ислямска държава“ се опитва да унищожи историческото наследство и култура на ислямската цивилизация, каза турският президент Реджеп Таийп Ердоган. Той оприличи действията на ИД с унищожаването на библиотеката на Багдад при превземането му от монголите през XIII век и изгарянето от радикалните ислямисти на уникалната библиотека на Тимбукту през януари 2013 г.