Полковник Гурмурод Халимов загадъчно изчезна от републиката преди месец, а сега се появи в Сирия в редиците на джихадистите, става известно от негово видео в социалните мрежи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На видеокадрите добре се вижда командирът на ОМОН в мюсюлмански дрехи, заобиколен от група "съратници".

На добър руски език Халимов обяснява решението си с недоволството от разпоредбите в таджикистанското МВР, забраняващи носенето на мюсюлманско облекло и извършването на ежедневните петкратни молитви.

Той изразява недоволство също от състоянието на руско-таджикистанските и руско-американските отношения, макар че е преминал обучение в спецчастите на Русия и САЩ.

Информирани източници в таджикските спецслужби потвърдиха пред ТАСС заминаването на командира на ОМОН в Сирия и присъединяването му към "Ислямска държава".

Заедно с полковника в Сирия се намират още 5-6 негови омоновци.

Четирисетгодишният полковник оглави ОМОН преди четири години и нееднократно е бил отличаван с държавни награди.
Халимов е баща на осем деца.

Защо жените отиват в ИД


Схващането, че младите жени, които заминават за Сирия, за да станат "джихадистки булки", е опростенческо и спъва усилията да се попречи на радикализирането на други момичета, показват нови изследвания, съобщи Асошиейтед прес.
Според разпространения днес доклад на Института за стратегически диалог и Международния център за изследване на радикализирането към Кралския колеж в Лондон младите жени се присъединяват към "Ислямска държава", водени от различни мотиви.

Включително от силно недоволството от действия, които според тях са проява на преследване на мюсюлманите и от желание да бъдат част от "сестринска общност", обединяваща жени със сходни вярвания.
Западните общества трябва да осъзнаят, че мотивациите на тези жени са разнообразни, ако искат да предотвратят заминаването на още жени и възможността те след време да се върнат в родината си и да извършат терористични актове, посочват авторите на доклада.

"Опасно е всички заминаващи за Сирия да бъдат поставяни под общ знаменател, да се смята, че те всички са невинни момичета с "промити мозъци", които отиват да се женят", казва един от изследователите Мелани Смит.

Етикетът "джихадистки булки" може и да е удобен и привлекателен за медиите, но младите жени, заминаващи за Сирия, се възприемат като нещо повече - като поклонници, чиято мисия е да изградят "ислямска утопия" в този регион.

Мнозина от тях биха искали да се бият заедно с вербуваните мъже.
Основната отговорност на жените в контролираните от "Ислямска държава" територии обаче е да бъдат добри съпруги и майки на следващо поколение джихадисти. Жените играят и пропагандна роля в организацията, използвайки социалните медии за набиране на последователи.

Мнозина от младите жени, включени в изследването, са казали, че са се чувствали социално и културно изолирани в светското общество.
Като се прибавят и проблемите на израстването и формирането на идентичност, това ги прави по-податливи на екстремистката идеология, която свежда сложни световни конфликти до борба между доброто и злото и ти дава възможност да се почувстваш "герой".

Около 550 млади жени и момичета, някои само на 13 години, вече са пътували до територии, контролирани от "Ислямска държава", се казва в доклада.