В най-новия брой на пропагандното си англоезично списание "Дабик" екстремистката групировка намеква, че набира сила толкова бързо, че до една година би могла да купи първото си ядрено оръжие, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

В статията, която ИД приписва на британския заложник Джон Кантли, групировката претендира, че за по-малко от година се е превърнала от "най-взривоопасната ислямистка групировка в съвременния свят" в "най-взривоопасното ислямистко движение, познато на съвременността".

Материалът, озаглавен "Перфектната буря", посочва, че ислямистки групировки като "Боко харам", която наскоро се закле във вярност на ИД, се обединяват в Близкия изток, Африка и Азия, за да създават едно глобално движение.

В статията се твърди, че докато се осъществява това обединяване, бойците на ИД пленяват танкове, ракетни установки, ракетни системи и противовъздушни системи от САЩ и Иран преди да се насочат към по-мощно оръжие, каквото групировката не притежава, като ядрените оръжия.

"Ислямска държава" разполага с милиарди долари в банкови сметки, така че може да се обърне към свои хора в Пакистан и да купи ядрено устройство чрез дилъри на оръжие с връзки с корумпирани управници в района, се казва в статията.

Авторът признава, че подобен сценарий е пресилен, но предупреждава, че той е кулминация на всички страхове на западните разузнавателни агенции и днес е хилядократно по-възможен, отколкото преди година.

В момента "Ислямска държава" със сигурност не е в състояние да се сдобие с ядрено оръжие, но ИД действително разполага със солидно финансиране, благодарение на заграбените петролни находища в Сирия и Ирак.

Групировката продава също исторически паметници и артефакти, ограбени от исторически обекти - понякога за шестцифрени суми.

Освен това тя налага данъци на населението в завладените райони, а си служи и с други грабителски методи, посочва "Индипендънт".