Джихадистката групировка "Ислямска държава" е избила 24 цивилни, след като превзела село близо до северния сирийски град Манбидж, предаде Франс прес, като се позова на базирания в Лондон Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"ИД екзекутира най-малко 24 цивилни през последните 24 часа, след като превзе вчера село Буейр, на 10 км северозападно от Манбидж след сражения със Сирийските демократични сили", съобщи неправителствената организация, цитирана и от БТА.

Град Манбидж се владее от "Ислямска държава" и за него се водят ожесточени сражения.

Водената от САЩ международна коалиция е убила 28 мирни жители, включително седем деца, при удари по селище в северна Сирия под контрола на "Ислямска държава", заявиха също от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Правозащитницитв, които разполагат с мрежа от източници в Сирия, посочиха, че самолети на коалицията са поразили снощи село Гандур.

Директорът на центъра Рами Абдел Рахман заяви, че при ударите са загинали още 13 души, но не може да каже дали са бойци на "Ислямска държава" или мирни жители.

Гандур се намира на 24 км северозападно от град Манбидж.

Международната коалиция за борба с групировката "Ислямска държава" призна в четвъртък за нови жертви сред мирното население при обстрели в Ирак и Сирия през последните месеци. С това официално признатите цивилни жертви от началото на кампанията стават общо 55, предаде също Франс прес.

Коалицията начело със САЩ, която обстрелва джихадистите от август 2014 г., признава наличието на цивилни жертви едва след дълги разследвания, отбелязва АФП и припомня обвиненията, че коалиционното командване силно подценява техния брой.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека смята, че ударите на коалицията в Сирия са убили близо 600 цивилни, включително 136 деца.

Правозащитниците казаха например, че удар на коалицията в четвъртък е убил "най-малко 15 цивилни" северно от град Манбидж.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За границите в борбата против ислямския тероризъм