Той бе арестуван на 28 септември на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната ни за Турция. Във Франция младежът е обявен за издирване заради предполагаема връзка с тероризъм и съмнително поведение.

Той е посещавал редовно сайтове със сцени на екзекуции и издигащи насилието в култ. Гледал е записи, свързани с "Ислямска държава". Срещу него е започнала полицейска процедура, която му забранява напускането на департамента, стана ясно от прочитането на материалите по делото в съдебната зала. След нарушаването на забраната е последвала Европейска заповед за арест от съдия - следовател в град Еврьо.

Вижте снимки>>>

Обвиняемият има опасност да се укрие и да избегне правосъдието, каза прокурорът по делото Николай Гугушев, цитиран от БТА. Той поиска от съда да наложи на младия французин най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Адвокат Веско Георгиев обаче поиска подзащитният му да бъде освободен, защото според българското законодателство гледането на видеа с насилие не е престъпление и даде за пример многото анимационни филми, изобилстващи с убийства, предаде "Хасково Инфо".

"Ако погледнете детските анимационни филми, като изключим "Мечо Пух", ще видите, че всички са изпълнени с насилие и убийства. Пред вас е един млад, изплашен, неориентиран, объркан човек, върху който в момента се стоварва цялата репресивна система на ЕС", посочи адвокат Георгиев, който поиска по-лека мярка за неотклонение.

18-годишният Мишел категорично отрече да е терорист, макар да призна, че е посещавал въпросните сайтове, както и че е гледал видеозаписи, свързани с "Ислямска държава". Обяснението му е, че гледането на подобни видеа го прави "повече мюсюлманин".

"Не съм терорист и искам да бъда свободен. Бях с мюсюлмански одежди. Не понасям тероризма, но ме набедиха за терорист. Пожелах да заживея в друга страна, не желая да бъда задържан. Не искам да бъда съден във Франция, искам да бъда съден тук. Веднага искам да замина за Турция", каза пред съда младежът.

Съдия Красимир Димитров кредитира мотивите на държавното обвинение и остави под стража разследвания. Той обаче може да обжалва мярката в 3-дневен срок пред състав на Апелативния съд в Пловдив.

Ако не последва жалба или протест на мярката за неотклонение, съдът трябва да определи датата за делото за екстрадицията на Клемент Мишел по същество.

Защитата на французина обаче обяви, че ще се възползва от правото си на обжалване.