Четиридесет и четири годишният Хейнс от Пърт, Шотландия, бе отвлечен миналата година в Северна Сирия, докато работеше за френска хуманитарна агенция.

Автентичността на видеото бе потвърдена от британското външно министерство.

Клипът започва с текст: "Послание за съюзниците на Америка" и кадри как Камерън говори за сътрудничество с иракското правителство и кюрдските милиции в борбата им с "Ислямската държава". После маскиран мъж казва с британски акцент, че този британец ще плати цената за обещанието на Камерън.
Облеченият в оранжев комбинезон Хейнс е коленичил пред него, след което главата му бива отсечена. Накрая маскираният ислямист показва друг заложник и се заканва, че и той ще бъде екзекутиран, ако Лондон продължи да подкрепя борбата срещу "Ислямската държава".

Британските власти разкриха, че другият британски заложник е Алан Хенинг.

Световните реакции

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че убийството на хуманитарния служител Дейвид Хейнс от Пърт, Шотландия, е акт на крайно зло и се зарече извършителите да бъдат изправени пред правосъдието, когато и да стане това, предаде БТА.

"Това е покъртително убийство на невинен хуманитарен работник. Това е акт на чистото зло. Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, което прояви изключителна смелост и твърдост по време на това изпитание", са казва в изявлението на Даунинг стрийт.

"Ще направим всичко по силите си, за да залови тези убийци и да ги изправим пред правосъдието, колкото и време да отнеме това", заявява Камерън.

Премиерът Камерън свика спешно заседание на кабинета и на службите.

В събота САЩ обявиха война на джихадистите. Вижте повече >>>

Президентът на САЩ Барак Обама категорично осъди радикалната групировка "Ислямска държава" заради "варварското убийство" на британеца. Той обеща САЩ да сътрудничат на Великобритания за откриването на убийците и изправянето им пред правосъдието. Преди дни той обяви нов план в борбата срещу ИД >>>>

"Изправени сме пред феномен, за който готови решения няма", заяви министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас след наложената от правителството забрана на „Ислямската държава”, за която – като терористична организация място на територията на Германия няма.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева призова за защита на хуманитарните работници по повод обезглавяването от "Ислямска държава" (ИД) на британеца Дейвид Хейнс.

Шокирана съм от вестта за убийството на Хейнс от ИД, заявява Георгиева. Осъждам тази жалка и ужасна постъпка, Дейвид се беше посветил на хуманитарното дело и единствената му цел бе да помогне на цивилните, пострадали от конфликта в Сирия, добавя тя.

Групировката "Ислямска държава" вече екзекутира двама журналисти от САЩ - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф.