Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок. При постъпване на жалба или протест делото се насрочва за 4 декември от 10 часа, предаде Фокус.

В мотивите си съдия Ирина Джунева посочи, че приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407, а именно – проповядване на война, но са налице тези по член 109 за антидемократична идеология.

Доказателствата сочат, че изповядван краен ислям като идеите в него са антидемократични и има опасност, ако обвиняемите останат на свобода, да продължат дейността си.

Съдията каза също, че са събрани доказателства за крайността и радикалността на тези идеи от разпитите на свидетели, проведени пред съдия.

За обвиняемата Александрина Ангелова изтъкна факта, че тя е превела книгата „Вероотстъпване“, в която се съдържат призиви за насилие и я е разпространявала пред джамията „Абу Бекир“ в Пазарджик с помощта на Ахмед Муса Ахмед.

По-рано прокуратурата в Пазарджик поиска налагане на постоянна мярка „задържане под стража” на 7-те задържани.

Прокурор Недялка Попова каза, че има достатъчно основания за налагане на такава мярка.

Ахмед Муса Ахмед има три обвинения – по чл. 109, ал. 1 от НК, по чл. 108, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил, са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК.

Според прокуратурата обвинението по чл. 407 за пропагандиране на война е за тежко престъпление.

Събраните доказателства до този момент дават основание да се направи изводът, че те са работили за изграждането на група с ръководител Ахмед Муса Ахмед и членове – останалите шестима, която е проповядвала салафизъм.

Ахмед Муса Ахмед е обявил своята дейност през юли 2014 г., след обявяването на „Ислямска държава”, като групата се е снабдила със символи на „Ислямска държава”, качвала е снимки във „Фейсбук” със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и такива с обезглавявания.

В събраните материали се съдържат доказателства, че групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат.

Прокурорът посочи също, че са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание –да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците. Иззетите книги са със заглавие „Вероотстъпване”.

Извършени са 17 разпита на свидетели, 7 от тях пред съдия и трима свидетели със скрита самоличност. Документите и свидетелите потвърждават пропагандата за участие във война, което допълнително мотивира прокуратурата да поиска налагането на най-тежката мярка – „задържане под стража”.

Адвокатите на седемте при акцията на ДАНС поискаха налагането на най-леката мярка за неотклонение от Окръжния съд в Пазарджик, предаде Репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Защитниците се позоваха на липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление от задържаните, чистото съдебно минало на шестима от тях, а също и на факта, че те имат постоянни адреси и семейства, за които трябва да се грижат, т.е. няма опасност да се укрият.

На 25 ноември  24-ма души бяха арестувани при спецакцията на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково заради срещу проповядването на антидемократична идеология и на война.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?