Според информация на изданието от службите за сигурност на южната ни съседка, ИДИЛ са активни „в държави като Германия, Ирак, Белгия, България, Русия и Франция”, предаде bTV. 

Новият началник на пропагандния апарат на „Ислямска държава“ Аби ал Хасан ал Мухаджер призова към нападение срещу турските посолства по света, съобщи и порталът Middle East Eye, цитиран от "Фокус".

Ал Мухаджер заяви, че последователите на „Ислямска държава“ трябва да се насочат срещу „светското, вероотстъпническо Турско правителство на всяко място, било то дори и посолство или консулство, което го представлява по страните по света“.

Ал Мухаджер замени на поста Абу Мохамед ал Аднани, който бе убит по време на въздушен удар през август.

Новият план е в отговор на операцията на турските въоръжени сили в Сирия „Щит на Ефрат“, която изтласка джихадистите далеч от границата с Турция, отбелязва "Йени шефак".

След старта на операцията до момента 2400 ислямски бойци са напуснали военните формирования и са се прехвърлили или завърнали в Европа, прогнозата е заради интензивните действия на антитерористичната коалиция броят им да нараства