При фронтовата линия северно от Мосул ИД изстреляла по кюрдските сили ракета, която отделила значително количество жълт дим. Един кюрдски боец е лекуван за отравяне, съобщи регионалният Съвет за сигурност на Кюрдистан, цитиран от световните агенции и БТА.

"Това е едно от растящ брой нападения в последните месеци, за които се подозира, че са извършени с химическо оръжие. Спешно призоваваме международната коалиция да достави защитна екипировка на силите на пешмерга", се казва в изявление на кюрдския съвет.

По-рано тази година иракските кюрди многократно сигнализираха, че ИД използва боеприпаси с хлор, които се класифицират като химически оръжия.

Съобщавано е и за използване на химическо оръжие от ИД на територията на Сирия. САЩ смятат, че през август ИД е използвала иприт при нападение срещу кюрдските сили в Ирак.

Турски войник беше убит, а друг беше ранен по-рано при стрелба откъм завладяна от "Ислямска държава" територия в съседна Сирия, съобщи пред Ройтерс правителствен източник.

Нападението станало в югоизточния турски окръг Килис, който граничи с територия, контролирана от джихадистите от месеци насам.

През юли Турция засили участието си в борбата срещу терористичната групировка, като започна въздушни удари и отвори военновъздушните си бази за оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".

Русия планира операция в Сирия срещу ИД

Русия започна военна операция в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава", пише израелското издание Ynet.

Следващите дни във военна база в Сирия ще пристигнат руски военни пилоти, които ще атакуват джихадистите с изтребители и хеликоптери.

Според западни дипломати първите руски военни вече са пристигнали в Сирия и са настанени в база край Дамаск, която е контролирана от режима на президента Башар Асад. Тя ще бъде основната база на бъдещите въздушни операции.

Предстои пристигането на съветници, инструктори, логистичен и технически персонал, ПВО персонал и самите летци.